Φθηνό αγροτικό εργόσημο και «οροφή» στο ασφάλιστρο του ΟΓΑ εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Φθηνό αγροτικό εργόσημο και «οροφή» στο ασφάλιστρο του ΟΓΑ είναι τα σημεία που δύναται να υπάρξει επί του πρακτέου επεξεργασία ως προς το ασφαλιστικό των αγροτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «Ν» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ σχετικά με τις αξιώσεις των αγροτών για «διορθώσεις» στο φορολογικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υπογραμμίζει ότι η φορολόγηση των αγροτών γίνεται με λογιστικό τρόπο και η μόνη αλλαγή αφορά την αύξηση του συντελεστή στο 26%.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τον διαχωρισμό και τη στήριξη του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας στη «Ν» την αναγκαιότητα να υπάρξει εξυγίανση του ΟΓΑ με γνώμονα ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα ο Οργανισμός δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει ούτε ένα ευρώ σύνταξη το 2027», σημειώνει ότι υπάρχει περιθώριο να οριστεί ανώτατο πλαφόν στο ασφάλιστρο των αγροτών, προκειμένου να μην καταστεί δυσβάστακτο. «Στο θέμα της κλιμακωτής αύξησης του ασφαλίστρου των αγροτών στην κατεύθυνση εξομοίωσής του από 7% του εισοδήματος στο 20% που είναι σήμερα για όλους τους άλλους κλάδους, εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει “οροφή” στο ύψος της εισφοράς προκειμένου να μπορεί να καλυφθεί από τους ασφαλισμένους» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του Οργανισμού, το υπουργείο στο νομοσχέδιο που αφορά τους συνεταιρισμούς εντάσσει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται το «εργόσημο του ΟΓΑ». Οπως επισημαίνει ο κ. Αποστόλου, στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα ότι «όλες οι πληρωμές του αγροτικού χώρου, πλην του αρχηγού της εκμετάλλευσης, θα γίνονται με εργόσημο». Σε αυτήν την κατεύθυνση το αγροτικό εργόσημο επιδιώκεται να είναι φθηνότερο, με γνώμονα ότι οι εισφορές θα είναι μικρότερες του 25% που ισχύει σήμερα για τα εργόσημα του ΙΚΑ που αφορούν τους εργάτες γης, ενώ θα καταχωρείται στις δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει ασφάλιστρο 10% της αμοιβής των εργατών γης, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα ύψους για την αδήλωτη εργασία.

Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων που υιοθετούν οι αγρότες, ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι αγρότες ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, πρόσκληση την όποια αποδέχτηκε», συμπληρώνοντας ότι «μην περιμένουν άλλου χαρακτήρα κινήσεις από την κυβέρνηση».

Οσον αφορά τις προσδοκίες των αγροτών για διορθώσεις στο φορολογικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «επιθυμούμε τον διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουν και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου».

Επισημαίνοντας ότι «δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές», υποστήριξε ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Οπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης «δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα. Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη που ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές».

Ταυτόχρονα, δηλώνοντας ότι «το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί και η κυβέρνηση αυτή θα το λύσει», ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών τάχθηκε «υπέρ του αφορολόγητου πετρελαίου στους πραγματικούς αγρότες» και τους κάλεσε να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση.

«Οι αγρότες να καταλάβουν ότι είναι η ώρα του διαλόγου» είπε, ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν μπορεί κάποιοι «να είναι επιχειρηματίες με πολυκαταστήματα στην επαρχία και την ίδια ώρα να έχουν και 100 στρέμματα και να παράγουν και να φορολογούνται το ίδιο με τον αγρότη». «Ποια είναι η πρότασή μας λοιπόν; Διαχωρισμός των πραγματικών αγροτών με το μητρώο αγροτών, όπου εκεί θα φανούν όλα τα προνόμια και εκείνοι οι οποίοι έχουν άλλη δραστηριότητα θα φορολογούνται με το φορολογικό συντελεστή της άλλης δραστηριότητας».

Επισήμανε, τέλος, ότι «το μητρώο των αγροτών ή θα γίνει τώρα ή δεν θα γίνει ποτέ», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν ξεχωρίσει αυτή τη στιγμή ο πραγματικός αγρότης, ο οποίος θα βοηθηθεί, από τον “μαϊμού” αγρότη ή αν θέλετε τον “παράλληλο” αγρότη, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε αγροτική παραγωγή». «Ολα τα λεφτά και “όλα τα κιλά” που λέγαμε παλιά, πήγαιναν σε εκείνους που είχαν ως πάρεργο την αγροτική παραγωγή, αλλά είχαν πολύ μεγάλες εκτάσεις. Πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα. Οι πραγματικοί αγρότες να βοηθηθούν. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τις προτάσεις αυτές θα τις δεχθούν και οι αγρότες και οι δανειστές» κατέληξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική