Φ. Γεννηματά: Δεν συγκρούονται δύο θρησκείες αλλά δύο κοσμοθεωρίες

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έστειλε, από την Κύπρο, ένα «ηχηρό», όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοικτά σύνορα μεταξύ των χωρών της, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον πολιτισμό της.

Μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Γεννηματά τόνισε: «Δεν συγκρούονται δύο θρησκείες- και δεν πρέπει να γίνει κανένα τέτοιο λάθος- αλλά δύο κοσμοθεωρίες. Από τη μία μεριά το μίσος, η βία, το σκοτάδι και από την άλλη μεριά το φως, η ειρήνη, η συνεργασία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με το προσφυγικό, αλλά και γι’ αυτά που αφορούν την Κύπρο, την οικονομία και βεβαίως το Κυπριακό. Όπως επεσήμανε «η Τουρκία, σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις». Επίσης, χαρακτήρισε «διπλωματική νίκη για τον Ελληνισμό» το γεγονός ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής δεν ξεπάγωσαν τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι αδιανόητο για μία χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, βάση της οποίας είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μία λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων» υπογράμμισε.

Επίσης, σημείωσε ότι με τον κ. Αναστασιάδη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τα θέματα του μνημονίου και της οικονομίας. Αναφερόμενη στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο είπε ότι αυτό επιτεύχθηκε διότι οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν, στη βάση αυτής της συνεννόησης, και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη, για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε, ακόμη, με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.