Φ. Γεννηματά: Είναι ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με κυβέρνηση συνεργασίας

Ζήτημα ανατροπής του πολιτικού status quo επιχειρεί να επαναφέρει η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη αξιολόγηση της, με βασικό προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αποτελούν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το αντάλλαγμα για στήριξη στο ασφαλιστικό θα είναι η αλλαγή του κυβερνητικού μείγματος.

Σε αυτή τη φάση πάντως οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά φαίνεται ότι λειτουργούν συσπειρωτικά τόσο για την Κ.Ο όσο και για τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται ως μέγιστη απειλή. Παράλληλα βέτο στην προοπτική διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος έχει βάλει και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος φαίνεται ότι εγγυάται την συμπαγή στήριξη του ασφαλιστικού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, ακόμα και με την Ένωση Κεντρώων του Βασιλη Λεβέντη, προσκρούουν στους 53 και όχι μόνο.

Στο άρθρο της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η Φώφη Γεννηματά θέτει επιτακτικά την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ενότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προγραμματική συμφωνία για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης και της σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να βγούμε από την καταστροφική περιδίνηση”

Στο άρθρο της, που τιτλοφορείται “Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ -Ένας χρόνος χαμένος”, η κ. Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει είναι μακράν ο χειρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά. “Η Ελλάδα βιώνει σήμερα και πάλι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα” επισημαίνει και προσθέτει: “Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στη μέγγενη του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε. Μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το κάνουν σημαία τους. Κλαψουρίζουν, αλλά αμφίθυμοι να κινηθούν προς τα εμπρός, αδύναμοι να σχεδιάσουν, να διαπραγματευτούν, παραδίδονται άνευ όρων”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζει πως η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και ότι το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύντομα θα οδηγήσει στον μεγάλο και ισχυρό πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στέλνει το μήνυμα πως το κάλεσμα για ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές.