Φ. Γεννηματά: Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να κυβερνά

Απάντηση στις βολές του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Κυριακής.

Αφού χαρακτήρισε το Συμβούλιο προσχηματικό, τόνισε ότι ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ένας κυβερνητικός συνασπισμός με ισχνή πλειοψηφία, ενώ γνώριζε ότι είχε να εφαρμόσει ένα σκληρό μνημόνιο.

Επισήμανε, δε, ότι είναι ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν το ασφαλιστικό και τους δανειστές να μην γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις.

«Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης. Ας κυβερνήσει, λοιπόν. Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να κυβερνά» υπογράμμισε.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείσα για το κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είπε ότι έγινε έντονη η συζήτηση όταν ο πρωθυπουργός είδε ότι η προσπάθειά του να παραπλανήσει τους έλληνες ξανά, δεν περνούσε και τότε -όπως είπε- «μου κούνησε το δάχτυλο για το πόσες περικοπές έκανε στις συντάξεις το ΠΑΣΟΚ».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι απάντησε στον πρωθυπουργό πως ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη των περικοπών επί ΠΑΣΟΚ, τότε που γίνονταν έπρεπε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα, ενώ τώρα ο μειώσεις συντάξεων θα γίνουν γιατί η κυβέρνηση πήρε μια χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και την οδήγησε ξανά σε ελλείμματα και ύφεση.

Ερωτηθείσα γιατί τώρα δεν στηρίζει την εφαρμογή όσων προβλέπονται στο μνημόνιο που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, η Φ.Γεννηματά σημείωσε: «Όταν η χώρα ήταν σε οριακή κατάσταση, αναλάβαμε την ευθύνη γιατί η αξιοπιστία της κυβέρνησης ήταν στο ναδίρ και δεν θα ξεκινούσε καν η διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα να μην γίνουν εκλογές, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και βελτιωθούν κάποια σημεία του μνημονίου.

«Δεν έκανε τίποτα από αυτά. Πέταξε τη συναίνεση των κομμάτων στα σκουπίδια. Σχημάτισε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, ενώ γνώριζε πόσο δύσκολη ήταν η εφαρμογή του σκληρού αυτού μνημονίου» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Χαρακτήρισε, δε, προσχηματικό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και αναρωτήθηκε εάν χρειαζόταν αυτό προκειμένου να προτείνει τη δημιουργία δύο επιτροπών. «Αφού έχει αναθέσει σε επιτροπή Σοφών το ζήτημα του ασφαλιστικού και την πρότασή της θα την φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σε δύο εβδομάδες».

Ερωτηθείσα εάν θα μπορέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός να περάσει από τη Βουλή το ασφαλιστικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: «Αυτό είναι άλλο ζήτημα, άλλη συζήτηση. Είναι άλλο να πει δεν έχω τη δεδηλωμένη, άλλο όταν λέει είμαι κυβέρνηση».

«Είναι ευθύνη του που επέλεξε να εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο με αυτήν τη σύνθεση του κυβερνητικό συνασπισμού και αυτή την ισχνή πλειοψηφία. Είναι δική του ευθύνη να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν και την τρόικα να μην γίνουν οι περικοπές. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης. Ας κυβερνήσει, όμως, δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να κυβερνά» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Ως προς την στάση του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, είπε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει περικοπές σε συντάξεις.