Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και πάλι στη Μυτιλήνη

Τραγική είναι για τους πρόσφυγες η κατάσταση, που διαμορφώθηκε ξανά στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης.

Παρ’ ότι χθες, Δευτέρα, και σήμερα, Τρίτη, 9.000 άνθρωποι αποχώρησαν ή έχει προγραμματισθεί η αποχώρησή τους, πηγές της Αστυνομίας υπολογίζουν σε 4.500 αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού ή κοιμούνται σε πεζοδρόμια της προκυμαίας και των γύρω γειτονιών και στα πάρκα της πόλης.

Η χθεσινή, ευτυχώς σύντομη, βροχή έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους να αναζητήσουν στέγη σε υπόστεγα, στοές, βιτρίνες καταστημάτων, εισόδους πολυκατοικιών και εγκαταλειμμένα σπίτια. Φωτιές άναψαν στο περιαστικό άλσος Τσαμάκια, στο Κιόσκι, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντών που περιπολούν για λόγους πυροπροστασίας.

Εμφανή είναι πλέον τόσο στο λιμάνι όσο και στις γειτονιές τα προβλήματα από τη συσσώρευση χιλιάδων ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό χωρίς την παραμικρή υποδομή υγιεινής.

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενόψει του χειμώνα έχει τινάξει τον ως τώρα προγραμματισμό εκτάκτων δρομολογίων. Την ώρα που στη βόρεια και ανατολική Λέσβο φτάνουν καθημερινά, πλέον, από 2.500 έως και 4.000 άτομα, τα πλοία της γραμμής δεν αρκούν για τη μεταφορά στον Πειραιά και τα έκτακτα δρομολόγια δεν έχουν τη συχνότητα που μπορεί να αποσυμφορήσει το νησί.

Προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται και στη λειτουργία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η Αστυνομία αρκείται στο να διεκπεραιώνει την έκδοση μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών που επιτρέπουν την αναχώρηση των προσφύγων από το νησί.

Η έκδοση αυτών των δικαιολογητικών γίνεται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οι δικαιούχοι τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο αποχωρούν για τη Μυτιλήνη, όπου και εγκλωβίζονται είτε επειδή κανείς δεν ξέρει πότε γίνονται τα έκτακτα δρομολόγια, είτε γιατί κάποιοι πράκτορες τους προμηθεύουν εισιτήρια για τακτικά δρομολόγια, πολλές φορές και για μετά από μια εβδομάδα.

Στη Μυτιλήνη, όμως, καταφεύγουν πλέον και επειδή διακόπηκε η σίτιση στους καταυλισμούς. Η χρηματοδότηση των εταιρειών που προμηθεύουν με φαγητό τους πρόσφυγες και μετανάστες, και οι οποίες έχουν λαμβάνειν στη Μυτιλήνη 2,2 εκατομμύρια ευρώ για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες τους, διακόπηκε. Χωρίς πλέον φαγητό στους καταυλισμούς, νηστικοί δηλαδή μαζί με εκατοντάδες νηστικά παιδιά, αποχωρούν και κατεβαίνουν στην πόλη σε αναζήτηση τροφής.