Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

“Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018” σημείωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι “είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα” και πρόσθεσε ότι, “οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά”.

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.

“Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα”, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις “δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο”.

‘Ασκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

“Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, “το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς”.