Χ.Α.: “Αναιμική” προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες

Σε αρνητικό έδαφος κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις συναλλαγές της Παρασκευής, ενώ οι τράπεζες… προσπαθούν να διατηρήσουν θετικό πρόσημο και να δώσουν τέλος στο αρνητικό σερί. Κυρίαρχη η μεταβλητότητα και στη σημερινή συνεδρίαση, ενόψει εκλογών και ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες έδωσαν και χθες την τάση, σημειώνοντας πτώση για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Αύγουστο, σε ένα σκηνικό απαξίωσης της αγοράς, λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εταιριών στο 52% των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει (144 εταιρίες) η εικόνα των μεγεθών κινείται για τον μεν κύκλο εργασιών θετικότερα στο +5,7%, για τα λειτουργικά αποτελέσματα στο -16,1% ενώ τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των τραπεζών (έχουν ανακοινώσει Τρ. Ελλάδος, Τρ.Κύπρου και Marfin Popular) είναι μειωμένα κατά 55%, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Securities.

Η χρηματιστηριακή σχολιάζει πως «η έλλειψη άλλων εγχώριων νέων ή εμφάνιση κάποιων θετικών καταλυτών από το εξωτερικό διαμορφώνουν εκ νέου ένα σκηνικό μεταβλητότητας το οποίο εκτιμούμε ότι θα παραμείνει κυρίαρχο και σήμερα πάνω από την ελληνική αγορά».

Εκτιμά δε, ότι είναι πιθανό να σημειωθεί κάποιο διάλλειμα στο πτωτικό σερί των τραπεζών, στη σημερινή ή στην επόμενη συνεδρίασση, μετά το μεγαλύτερο πτωτικό σερί σε διάστημα άνω των επτά μηνών.

«Η αντίδραση την οποία αναμένουμε στις τράπεζες θα έχει χαρακτηριστικά τοπικής υπερβολής λόγω της συσσωρευμένης πίεσης αλλά και των σχετικά χαμηλών τζίρων και στο σημείο αυτό ίσως θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μερικής μείωσης θέσεων στο συγκεκριμένο κλάδο».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 733,90 μονάδες με απώλειες 0,15%. Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο ΧΑ όγκος 15,26 εκατ. τεμαχίων αξίας 17,74 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 48 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, 74 υποχωρούν και 21 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,10% στις 309,9 μονάδες, έχοντας σημειώσει εναλλαγές στο πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η Alpha Bank κατά 2,99% στο 1,00 ευρώ και ακολουθεί η Eurobank με άνοδο 2,10% στα 0,6330 ευρώ.