Ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P

Το πρώτο ηχηρό έμπρακτο μήνυμα από το εξωτερικό ότι ο κίνδυνος Grexit προς το παρόν έχει υποχωρήσει σημαντικά έστειλε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας από Selective Default σε B- και διατηρώντας σταθερό το outlook.

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς και την έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά έξι ολόκληρες μονάδες, επαναφέροντάς την στα επίπεδα του Ιουνίου του 2011.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του για την ισχυρή αποφασιστικότητα των χωρών μελών της ευρωζώνης να διατηρήσουν τη χώρα εντός ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά την επαναγορά ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα άνω του 160% του ΑΕΠ, η S&P σημειώνει ότι αν η χώρα τηρήσει τους όρους του προγράμματος η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βελτιώσει σημαντικά τους όρους της βοήθειας, μειώνοντας περισσότερο το χρέος. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα, η αναβάθμιση της S&P εξηγείται από τους εξής δύο λόγους: