Ψηφίστηκε με 153 “Ναι” ο Προϋπολογισμός του 2016

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2016, καθώς πέρασε με τις αναμενόμενες 153 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ενώ 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.
Απόντες ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος (πλέον μετά τη διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ) Νίκος Νικολόπουλος.

Είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εγκάλεσε την αντιπολίτευση για υπονόμευση των εθνικών θέσεων και ανεύθυνη στάση με μικροκομματικές στοχεύσεις αναφορικά με την άρνησή τους να βάλουν πλάτη στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ Γιάννης Πλακιωτάκης εξαπέλυσε δριμύ “κατηγορώ” εναντίον της πολιτικής της συγκυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ανάλγητη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και εγκάλεσε ότι αναπαύεται επάνω στο ιστορικό του συννεφάκι.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από πλευράς της, σε μια ομιλία υψηλών τόνων δήλωσε πως Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα” τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ότι “συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία”.

Επικριτικός έντονα απέναντι στη συγκυβέρνηση εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης αναφέροντας:

“Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα” σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως σε αυτόν είναι δύσκολο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην Υγεία, την Παιδεία, την Άμυνα θα πιάσουν τόπο “με δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητας τους”.

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διαφορετική περίπτωση “η κυβέρνηση θα καταρρεύσει”.

Χαρακτήρισε “επιφανειακή και υποκριτική” τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε ότι “δεν ζητά να αλλάξει ο κ. Τσίπρας, αλλά να μπουν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών”.

Ως αποτύπωση του “προεκλογικού παραμυθιού” της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται από την εισηγητική της έκθεση.