Όλγ. Γεροβασίλη: Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ανακοινώνοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για το προσφυγικό, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος.
Διευκρίνισε ότι σε αυτό ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

-Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

-Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

-Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.

-Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

-Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και

-Ζητήματα προσωπικού.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». Απλώς εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

-Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

-Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

-Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

-Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για τη δημιουργία των 30.000 θέσεων φιλοξενίας πριν από τα μέσα Απριλίου, αξιολογώντας τη σχετική μείωση των ροών τις τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη η εθελοντική απομάκρυνση προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες μέρες να αυξηθουν.

Αναφορικά με την αποψινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «στόχος να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης και ποιοι επιθυμούν τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων»

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση «επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η Ν.Δ. να υιοθετήσει ανάλογη στάση.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόωρες εκλογές, απάντησε πως είναι δικαίωμά του, όμως «θα πρέπει να σκεφτεί αν και αυτό είναι προς το συμφερον της χώρας», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι πρόσφατα εκλεγμένη.