Όλγ. Γεροβασίλη: Αυτό που θα αποτελέσει σήμερα το σημείο αιχμής είναι η συζήτηση περί χρέους

Αυτό που θα αποτελέσει σήμερα το σημείο αιχμής είναι η συζήτηση περί χρέους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρομενη στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Όπως είπε, μιλώντας στον ρ/σ Alpha, «το ΔΝΤ αναγνωρίζει ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και με τα ψηφισμένα, συμφωνημένα μέτρα του 3% δεν αρκείται» προσθέτοντας ότι το Ταμείο εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι εφικτό και πως, εάν είναι εφικτό μία στιγμή, δεν μπορεί να είναι τα πλεονάσματα βιώσιμα χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ σημαντικό που σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες δεν θα ήθελαν να συζητήσουν το θέμα αυτό» και πως έτσι, αυτή η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρνει στη συζήτηση διάφορες εναλλακτικές.

Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε πως το γεγονός ότι ξεκινά σήμερα η συζήτηση «είναι νίκη της Ελλάδας όταν πραγματικά φτάνουμε στο διά ταύτα» εξηγώντας:

«Εμείς έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας -αυτό λέγεται από όλα τα επίσημα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ότι κάναμε αυτό που χρειαζόταν να κάνουμε, προκειμένου να είμαστε συνεπείς και έτοιμοι να συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και βεβαίως να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση», η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει ως προαπαιτούμενο τη συζήτηση για το χρέος. «Η αξιολόγηση έχει συμφωνημένα αυτά τα οποία κάνουμε και στη συνέχεια θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος» σημείωσε για να τονίσει πως «είναι θετικό ότι έρχεται πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος σε ένα πακέτο».

Επίσης, συμφώνησε ότι τα ψηφισμένα μέτρα αποτελούν διαπραγματευτικό ατού για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτής της συζήτησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν πέρασε εσπευσμένα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι έγινε διάλογος επί πέντε μήνες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση «θα αποδειχθεί και σε βάθος χρόνου και θα τη βιώσουν και οι συμπολίτες μας, ότι είναι μία δίκαιη μεταρρύθμιση σε συνθήκες δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» υπογράμμισε.

Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι τη συμφωνία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι οφείλουν να την τηρήσουν όλα τα μέρη, προκειμένου, με συνέπεια, να οδηγηθούμε στην έξοδο από τον δύσκολο δρόμο των μνημονίων και της επιτήρησης. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τηρεί τα συμφωνηθέντα, όπως όφειλε, κάτι που αποδεικνύεται και με το χθεσινό, συμπληρώνοντας ότι διαπραγματεύτηκε ώσπου να πετύχει «αυτό το οποίο καταφέραμε τελικώς, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, όπως η μη μείωση των κυρίων συντάξεων».

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία και κινδυνολογία. Σε αυτή επενδύουν πολλοί «ως τελευταίο χαρτί, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» σημείσωε προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν και το όνειρο πολλών της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας φοβερά ψέματα στον ελληνικό λαό τρομοκρατώντας και απειλώντας τον».