Όλγ. Γεροβασίλη: Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η εκκένωση της Ειδομένης

Για την κυβέρνηση παραμένει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η εκκένωση της Ειδομένης, επανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, καλώντας τους πρόσφυγες να μην ακούν φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης σχετικά με «τη δράση ατόμων».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά
από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

«Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» συνέχισε, για να καταλήξει:

«Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.»

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο 16 Απριλίου, στην Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.»

«Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος ουσιαστικά, την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει με μηνύσεις και αγωγές κατά της κ. Γεροβασίλη και κατά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού αφενός προς ΜΜΕ για δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες περί εμπλοκής ανθρώπων από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, και, αφετέρου, προς την κ. Γεροβασίλη, η οποία -με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα- με δήλωση της καλούσε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ να τοποθετηθούν.

H κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο».

«Προφανώς», σημείωσε, «δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα» και τόνισε: «Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις». Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι
«οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά», για να τονίσει πως «οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το στόχο της συμφωνίας του Ιουλίου, δήλωσε επίσης η Όλγα Γεροβασίλη.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία.

Μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.

Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε.