Όλγ. Γεροβασίλη: Η δέσμευση μας είναι να νομοθετηθούν όσα πρέπει να νομοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 24ης Μαϊου

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στον «κόφτη» είπε: «Θα περάσει από την Βουλή. Η δέσμευση μας είναι να νομοθετηθούν όσα πρέπει να νομοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 24ης Μαϊου μπορεί και νωρίτερα. Ο οδικός χάρτης έχει μπει έως την εκταμίευση της δόσης». Όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει η εκταμίευση, είπε ότι εκτιμά ότι θα γίνει εντός του Ιουνίου.

«Θα έχουμε τελειώσει με τα μέτρα. Μένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Θα παρθεί η τελική απόφαση και ξεκινά ο δρόμος της εκταμίευσης. (Οι δανειστές) αποδέχθηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον κόφτη. Δεν υπήρξε απόφαση για επιπρόσθετα μέτρα. Όταν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες και γίνεται σε σταθερά βήματα υπάρχει αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και ποιός θα αποφασίζει το μείγμα των μέτρων που αν χρειαστεί θα λαμβάνονται είπε: «Αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες αλλά μένει να συζητηθεί είναι ότι αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλάει για αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν υπάρχουν. Δέχθηκαν ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα».

Ωστόσο στο ερώτημα ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά που θα λαμβάνονται αυτόματα, είπε: «Αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά μέτρα αλλά και για μείωση των δαπανών. Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση. Μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης». Όμως, στο ερώτημα αν το ότι θα αποφασίζει η κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή».