Όλγ. Γεροβασίλη: Μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης, απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την Έκθεση αξιολόγησης της Σένγκεν για την Ελλάδα από την Κομισιόν.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι είναι μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα.

Υπογραμμίζει δε πως η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και προσθέτει ότι «αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Η κ. Γεροβασίλη υπενθυμίζει ότι μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

«Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων» σημειώνει.

Παρατηρεί δε πως η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας.
Επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

Ακόμα, αναφέρεται στα όσα δεν έχουν γίνει από πλευράς Ε.Ε. σημειώνοντας τα εξής:

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.