10 δισ. ευρώ είναι το πακέτο της Κύπρου

 

Την πολιτική έγκρισή τους στο μνημόνιο της Κύπρου και στo δάνειo ύψους 10 δισ. ευρώ έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μνημόνιο εγκρίθηκε  χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία, παρά την νέα εκτίμηση της Κομισιόν που αποδέχεται η κυπριακή κυβέρνηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και ότι οι υπ. Οικονομικών ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου. Οι συνομιλίες με την Κύπρο, πρόσθεσε, πάνε πολύ καλά και επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για την εκταμίευση του ποσού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κύπρο και στους θεσμούς της τρόικας για […] το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου».

«Οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» αναφέρει επίσης το eurogroup υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του και δηλώνει αισιόδοξο πως η κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας αν εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου.

To Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, για τα μέσα Μαΐου. Επίσης το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ντάισελμπλουμ και Βερολίνο έκοψαν το βήχα για μεγαλύτερο πακέτο

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα ζητούσε επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Δήλωσε επίσης πως θα απευθυνθεί γραπτώς προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Το πρόγραμμα είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως συμφωνήθηκε. Όλα τα υπόλοιπα μέρη του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν είτε με το bail-in των τραπεζών (σσ: κούρεμα καταθέσεων, ζημιές μετόχων κλπ), ιδιωτικοποιήσεις και από άλλα στοιχεία. Δεν υπάρχει καμιά έκπληξη εδώ. Η Κύπρος περνά προφανώς δύσκολες ώρες. Αλλά το πρόγραμμα ως σύνολο είναι αρκετά δυνατό» σημείωσε ο επικεφαλής του eurogroup Γέρουν Ντάιζελμπλουμ.

Η συνεισφορά των 10 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη, απάντησε η γερμανική κυβέρνηση δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Marianne Kothe. «Δεν υπάρχουν σχέδια ή αιτήματα για αύξηση του ποσού», είπε προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως αυτά «δεν είναι προς διαπραγμάτευση» σημείωσε.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert υποστήριξε ότι «το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα των 10 δισ. ευρώ είναι βεβαίως πολύ υψηλό σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας».