Νέα σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει η λύση στην οποία προσέφυγε τελικώς το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να εγκριθεί η νέα σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot, αλλά και η αδυναμία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου να φέρει το σύνολο της ευθύνης για την έγκριση της σύμβασης, στην οποία αντιδρούν οι περισσότεροι από τους ενδιαφερομένους για τον Οργανισμό.

Υστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και συζητήσεων και με την ανησυχία η διατήρηση της «ιδιαίτερα στενής» σχέσης του ΟΠΑΠ με την Intralot να «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να απέχει της ψηφοφορίας και στην έκτακτη συνέλευση να είναι «παρών» μόλις το 3,13% από το συνολικό 33% που ελέγχει. Ο λόγος ήταν προκειμένου να υπάρχει το ποσοστό εκείνο των μετοχών στη συνέλευση που θα επέτρεπε τη λήψη αποφάσεων.

Τελικώς, η συνέλευση με το 37,86% των μετοχών να δηλώνει «παρών» και ύστερα από μυστική ψηφοφορία ενέκρινε με ποσοστό 70,85% τη σύμβαση με την Intralot. Σημειωτέον πως το υπόλοιπο 29% των μετόχων που ήταν στη γενική συνέλευση απείχε της ψηφοφορίας επί τους θέματος της σύμβασης! Με τη νέα σύμβαση η Intralot παραμένει ως τεχνολογικός πάροχος του ΟΠΑΠ για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια και θα εισπράξει ένα ποσό της τάξεως των 108 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κ. Λουρόπουλος υπεραμύνθηκε της σύμβασης, υποστηρίζοντας πως ο Οργανισμός θα πληρώνει 3,4 εκατ. ευρώ τον μήνα στην Intralot έναντι 5,3 εκατ. ευρώ που είναι τώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, που βλέπουν έναν εκ των βασικών διεκδικητών (την Intralot) να ενισχύεται λίγες μόλις μέρες πριν από τη συγκρότηση των σχημάτων που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το 33% του οργανισμού.

Προθεσμίες
Η προθεσμία για τις προσφορές λήγει στις 17 Απριλίου, ενώ για τα σχήματα στις 10 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta και η Gauselmann είχαν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να μην εγκρίνει τη σύμβαση πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και είχαν, μάλιστα, προειδοποιήσει -στις σχετικές επιστολές- ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής σε νομικές οδούς.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων, δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για τη διεθνή εικόνα της χώρας και της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ένα δεύτερο σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι στην επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τη συνέλευση τονιζόταν με ιδιαίτερη έμφαση ότι η έγκριση αποτελεί θέμα της διοίκησης του ΟΠΑΠ, την οποία το ταμείο «περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του». Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, αν υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη, τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έπρεπε να απείχε, αλλά να ενέκρινε τη σύμβαση.

Στον «αέρα» η πώληση του 33%
«Παιχνίδι» με τη φωτιά παίζει το ελληνικό δημόσιο γύρω από την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που χειρίζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ευελπιστεί να φέρει εις πέρας βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Στις 17 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, που αφορά την απόκτηση του 33%.

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μαζί με τη ΔΕΠΑ το ισχυρό «δίδυμο, από το οποίο το Δημόσιο εκτιμά ότι μπορεί να πάρει ένα σημαντικό ποσό ώστε να καλύψει τον μνημονιακό στόχο για έσοδα 2,6 δις ευρώ το 2013.

Πιθανή αποτυχία στην προσπάθεια πώλησης του ΟΠΑΠ θα σημάνει αυτομάτως και την αδυναμία του Δημοσίου να πετύχει τον στόχο που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον αδύνατο, χωρίς την πώληση του ΟΠΑΠ, να επιτευχθεί ο στόχος. Με βάση τα παραπάνω είναι άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να δείχνει τόσο μεγάλη αδυναμία να βρει λύσεις σε μάλλον απλά ζητήματα.