14 δις ευρω τα οφέλη απο τους υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό κόλπο

Στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται το κοίτασμα των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για τη Δυτική Ελλάδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σημειώνοντας πως «τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015. Όσον αφορά στις διαδικασίες που έγιναν για τις συμβάσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι όλοι οι διαγωνισμοί διέπονται από το μέγιστο βαθμό διαφάνειας, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι όροι σε διεθνές επίπεδο και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τοπικές παράμετροι, όπως ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι προστατευόμενες περιοχές κ.ά.

Ακόμη, ο Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία νέου γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την ιταλική εταιρεία.