25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια επισκεπτών αναμένονται στη γερμανική προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

Προβλήματα ωστόσο στη συμμετοχή στους εορτασμούς του ιστορικού αυτού γεγονότος, που αποτέλεσε το προοίμιο της γερμανικής Επανένωσης, ενδέχεται να προκύψουν από την απεργία στους σιδηροδρόμους, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη ΓΛΔ και κατοικούσε το 1989 στο Ανατολικό Βερολίνο, εξομολογήθηκε το περασμένο Σάββατο στο εβδομαδιαίο ποντκάστ της τα «απερίγραπτα συναισθήματά» της εκείνο το βράδυ. «Χρειάσθηκε να περιμένω 35 χρόνια για να τα νιώσω (…) Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να εγκαινιάσει το πρωί της Κυριακής τη νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου του Τείχους και να παρακολουθήσει μια συναυλία στην αίθουσα του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, που υπήρξε το θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Στο επίκεντρο των εορτασμών, που φέρουν τον τίτλο «Το θάρρος της ελευθερίας», είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η ορχήστρα της Στάατσκαπέλε, υπό τη διεύθυνηση του Ισραηλινο-αργεντινού Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, θα σημάνει εκεί το μεσημέρι την έναρξη της γιγάντιας γιορτής.

Καλλιτέχνες της ποπ, της ροκ ή της ραπ μουσικής θα πάρουν τη σκυτάλη το απόγευμα πριν από ένα φόρο τιμής που θα αποδοθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) στα «θύματα του Τείχους».

Ο Βρετανός Πίτερ Γκάμπριελ θα ερμηνεύσει το “Heroes”, το τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1977, όχι μακριά από το Τείχος, από τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος ζούσε τότε στο Δυτικό Βερολίνο.

Ήδη από απόψε, μια αλυσίδα από 8.000 φωτεινά μπαλόνια θα τοποθετηθεί κατά μήκος της χάραξης του πρώην Τείχους, σε μήκος 15 χιλιομέτρων, για να καταστήσει και πάλι απτή την παρουσία του.

Τα μπαλόνια του «Φωτεινού συνόρου» θα φέρουν τα μηνύματα των 8.000 «αναδόχων» που συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ιντερνετικού ιστότοπου, αφιερωμένου στην εκδήλωση.

Σύμβολα ενός συνόρου που σβήνει, το βράδυ της Κυριακής τα φωτεινά μπαλόνια θα αφεθούν στον βερολινέζικο ουρανό, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» από την 9η συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν που έχει γίνει ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα με τους εορτασμούς, ο 83χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο. Αύριο, Σάββατο, θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την αύξηση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.