Παπανδρέου: Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση – παρέμβασή του για τις πολιτικές εξελίξεις και τονίζει την ανάγκη συγκρότησης νέας κυβέρνησης, χωρίς η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, χρειάζεται να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

– Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

– Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

– Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

– Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτης, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην “επόμενη μέρα”.

Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα» και την ηγεσία της κυβέρνησης «να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος». Όπως αναφέρει, «στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε», καταλήγει.

Οι φράσεις αυτές, με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός ολοκληρώνει τη δήλωσή του, ερμηνεύονται από κάποιους ως προαναγγελία ανάληψης πρωτοβουλίας για δημιουργία νέου κόμματος. «Όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά» σχολίασε τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι, στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε».