300.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί – Στον «αέρα» οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την υποβολή και «τακτοποίηση» των περίπου 300.000 φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να έχει μια πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα, αναφορικά με το πότε θα αρχίσει την διαδικασία εκκαθάρισης και υπολογισμού των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την πεποίθηση ότι εντός του Αυγούστου θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν τελικά πέντε δόσεις.

Αυτό βέβαια διαρρέει από το ΥΠΟΙΚ με τα σημερινά δεδομένα και αποτελεί το καλό σενάριο στην υπόθεση. Ωστόσο σε περίπτωση που δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα με τις εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις και προκληθεί καθυστέρηση στην τελική εκκαθάριση των φόρων, τότε δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί η λύση των τεσσάρων δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα κάνει λόγο για πέντε δόσεις, όμως καλό θα είναι οι πολίτες να κρατούν μικρό καλάθι.

Και ευελπιστούν πως έτσι θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε μία-δύο εβδομάδες και αυτή η διαδικασία, προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναγράφουν σαν μήνα έκδοσης τον Ιούλιο, για να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο και σε 5 μηνιαίες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, αντί από Σεπτέμβριο και σε τέσσερις δόσεις.