385.000 ευρώ οικονομική ζημιά στο ΙΚΑ από απάτη μέσω Διαδικτύου

Ξεπερνά τις 385.000 ευρώ η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο ΙΚΑ από απάτη μέσω Διαδικτύου, που αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 59χρονου λογιστή του Αιγάλεω για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση διερευνήθηκε έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε από εκπροσώπους υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση από το 2012 έως το 2014, μέσω Διαδικτύου, αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εταιρείας η λειτουργία της οποίας είχε παύσει από το 2011.

Σύμφωνα με την καταγγελία, μέσω των επίμαχων αυτών δηλώσεων, οι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και εξασφάλιζαν ασφάλιση και λοιπές παροχές, όπως δώρα και επιδόματα, παρόλο που η εργασία τους και οι ημέρες απασχόλησής τους δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκαταρκτική εξέταση.

Μετά από ψηφιακή έρευνα, ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και επικοινωνία με την πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, ο δράστης εντοπίστηκε.

Σε έρευνα που έγινε τη Δευτέρα στο σπίτι του 59χρονου, βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του πλήθος ψηφιακών αντιγράφων αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, ημερολόγιο με σχετικές σημειώσεις για την παράνομη αυτή δράση του και λίστες με ονόματα συνεργαζόμενων εταιρειών και προσώπων.

Ο 59χρονος, ο οποίος απουσίαζε κατά την έρευνα, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν και έχει καταδικαστεί για παρόμοιες και για άλλες παράνομες πράξεις.

Ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες συναφείς πράξεις και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του ΙΚΑ.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.