4.000 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για το 2016

Σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2016.

Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιάννης Μπάκας, δίνει ένα πρώτο δείγμα από τα όσα προτίθενται να κάνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες εντός του 2016.

Για το 2016 δρομολογούνται 4.000 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 18.000 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι, από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις εφορίες.

Ωστόσο, για να βγάλει κανείς ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να περιμένει το σχεδιασμό με την υπογραφή του νέου γενικού γραμματέα, Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν 4.000 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 18.000 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις εφορίες.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν το 50% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2015, καθώς ειναι προφανές οτι το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει… φως στις παλαιότερες χρήσεις.

Το ζητούμενο είναι φυσικά οι έλεγχοι στις «βαριές» λίστες, για τις οποίες θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο σε συνεννόηση με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς.