5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη – Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το πρωί και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία είχαν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, καθώς άρχισαν σταδιακά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και στο λιμάνι -και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία- παρέμεναν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό, το οποίο έχει ανοίξει και μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, αλλά και προς τις άλλες δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας μετά δυσκολίας μπορούν να απορροφήσουν όλους τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Πειραιά τη Δευτέρα.

«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.