95 εκατ από τις λίστες στα κρατικά ταμεία

 

«Γκάζι» Σαμαρά για ταχύτερους ελέγχους στα εμβάσματα εξωτερικού και τις off shore – 30% φοροδιαφυγή έδειξαν ως τώρα οι έλεγχοι
Στη βεβαίωση προστίμων και φόρων άνω των 95 εκατομμυρίων ευρώ έχουν οδηγήσει έως τώρα οι έλεγχοι στις λίστες με τα εμβάσματα και τις off shore, σύμφωνα με την ενημέρωση που ζήτησε και είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το οικονομικό επιτελείο. Σχεδόν ένας στους τρεις που ελέγχονται έως τώρα, διαπιστώνεται ότι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για επιτάχυνση των ελέγχων το προσεχές διάστημα.   Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα εμβάσματα εντοπίστηκαν να έχουν βγει στο εξωτερικό: – Η αρχική επεξεργασία των 54 χιλιάδων υποθέσεων ανέδειξε 24.710 υποθέσεις που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης. – Για τις 24.710 υποθέσεις στάλθηκαν επιστολές που καλούσαν τους φορολογούμενους να παράσχουν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων. – Συστάθηκε ομάδα ειδικών αξιολογητών οι οποίοι με ειδικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοχοποίησαν  τις υποθέσεις αυτές ,ώστε να επιλεγούν για περαιτέρω έλεγχο οι πιο σημαντικές.  – Οι υποθέσεις στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκατ. ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται και εισπράττεται εφάπαξ ή με δόσεις. Επιπλέον, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά και τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.
– Επισημαίνεται πως τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων υποθέσεων καταδεικνύουν παραβατικότητα 30% και με  δεδομένο πως οι υποθέσεις στοχεύονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (πρώτες στοχεύονται υποθέσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον), συνάγεται πως η τελική παραβατικότητα θα είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό.
– Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις με σκοπό να αποφέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα. – Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε σε υποδομή και προσωπικό η ειδική ομάδα ελεγκτών που ερευνά τις υποθέσεις αυτές καθώς και αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της.   Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών η αυτονόητη έμφαση που το Υπουργείο Οικονομικών δίνει στην ολοκλήρωση των υποθέσεων αυτών, θα ενταθεί για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία.   Αντίστοιχες ενέργειες υλοποιούνται στο πλαίσιο του ελέγχου των υποθέσεων εξωχώριων εταιρειών (off shore). Το ως τώρα αποτέλεσμα των ήδη ολοκληρωμένων υποθέσεων ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.