Η τηλεόραση μας σκληραίνει την καρδιά

Μπορεί να νομίζουμε ότι χαλαρώνουμε βλέποντας τηλεόραση, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν μπροστά στην τηλεόραση οι άνθρωποι ηλικίας 30 ετών και άνω, τόσο πιο πολύ σκληραίνουν οι αρτηρίες τους.

“Το γεγονός ότι οι αρτηρίες γίνονται πιο σκληρές , προδιαθέτει για ανάπτυξη υπέρτασης σε μεγαλύτερη ηλικία και για καρδιαγγειακά νοσήματα”, επεσήμανε η Ιζαμπέλ Φερέιρα από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης με την αύξηση του βάρους , την αυξημένη χοληστερόλη , την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στις τηλεοράσεις τους, είναι λιγότερο πιθανό να είναι δραστήριοι σωματικά, γεγονός που οδηγεί σε μια πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 373 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 32-36 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσες ώρες βλέπουν τηλεόραση , πόσες ώρες ασκούνται αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες. Στην ηλικία των 36 ετών μάλιστα, κάθε συμμετέχων έκανε και μια υπερηχογραφική μέτρηση της δυσκαμψίας των κεντρικών αρτηριών του σώματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν την μεγαλύτερη σκλήρυνση στην καρωτιδική αρτηρία, η οποία είναι το κύριο αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, δαπανούσαν κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά περισσότερα βλέποντας τηλεόραση καθημερινά, σε σύγκριση με εκείνους με την πιο ελαστική καρωτιδική αρτηρία.
“Το αστείο είναι, ότι από φάνηκε από την μελέτη, ακόμη και αν κάνουν κάνουν σωματική δραστηριότητα … αυτό δεν διορθώνει τις κακές επιδράσεις της καθιστικής ζωής”, δήλωσε η Δρ. Φερέιρα.

 

πηγή: news.gr