Εκτοξεύτηκε ο «Σογιούζ» που μεταφέρει την πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτη στον ISS

Ένας ρωσικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τη νύχτα της Παρασκευής μεταφέροντας τριμελές πλήρωμα στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτης η οποία θα υπηρετήσει στον αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό «φυλάκιο». Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε από τη στέπα του Καζακστάν στις 23:25 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής μεταφέροντας τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σαμοκουτγιάεφ, τον Αμερικανό αστροναύτη Μπάρι Γουίλμορ και τη Ρωσίδα κοσμοναύτη Ελένα Σερόβα.

Το πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου έξι ώρες μετά την εκτόξευση του Σουγιούζ από το Μπαϊκονούρ όπου θα ενωθεί με την ομάδα του κοσμοναύτη Μαξίμ Σουράγιεφ, του αμερικανού αστροναύτη Ρέιντ Γουίσμαν και του γερμανού αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Αλεξάντερ Γκέρστ. Το πλήρωνα με επικεφαλής τον Σουράγιεφ, που επανδρώνει τον διαστημικό σταθμό από τον Μάιο, αναμένεται να επιστρέψει στη Γη το Νοέμβριο. Το νέο πλήρωμα θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 170 ημέρες μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Η 38χρονη Σερόβα έχει εκπαιδευτεί ως μηχανικός της διαστημικής βιομηχανίας, και είναι μόλις η τέταρτη ρωσίδα στην ιστορία που πετάει στο διάστημα αλλά η πρώτη που θα εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την έναρξη της λειτουργίας του το 1998.