Μετεωρολογικές προγνώσεις ακριβείας και οικονομικά οφέλη

Τη «θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκοσμίου ηγέτη στην πρόγνωση καιρού και κλίματος» θα εδραιώσει ο νέος υπέρ-υπολογιστής, αξίας 97 εκατ. λιρών, τον οποίο ανακοίνωσε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υπέρ-υπολογιστής θα είναι 13 φορές ισχυρότερος από το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί της παρούσης, και θα έχει 120.000 φορές περισσότερη μνήμη από ό,τι ένα top-end smartphone.

Η μεγάλη υπολογιστική ισχύς του συστήματος ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για μοντέλα υψηλότερης ανάλυσης, που θα επιτρέπουν ακόμα πιο ακριβείς προγνώσεις σε μικρότερη κλίμακα- για παράδειγμα, η χρήση μοντέλων πολύ υψηλής ανάλυσης (300 μέτρων) θα μπορούσε να βοηθήσει σε προβλέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο και την ώρα εμφάνισης ομίχλης σε αεροδρόμια. Παράλληλα, θεωρείται ότι οι υψηλές αυτές αναλύσεις θα δώσουν στους Βρετανούς επιστήμονες τη δυνατότητα βελτίωσης των προγνώσεων για τους χειμώνες από μήνες πριν, καθώς και την αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχουν καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε οικονομικό επίπεδο, αναμένονται οφέλη της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων λιρών χάρη στις προγνώσεις ακριβείας, καθώς θα είναι δυνατές καλύτερες προετοιμασίες και κατάρτιση σχεδίων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την προστασία των κατοικιών και των επιχειρήσεων των πολιτών.