Hackademy, η δημοσιογραφία των social media

Επιστροφή στα θρανία με το… Hackademy. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι, διαχειριστές πληροφορίας και πολίτες που ενδιαφέρονται για εξειδίκευση στα νέα μέσα (social media), έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στα σύγχρονα διεθνή μοντέλα και πρακτικές της δημοσιογραφίας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα εκπαιδευτικού χαρακτήρα γύρω από τη δημοσιογραφία και τα νέα μέσα, το οποίο παρουσιάστηκε μέσα από την ανοιχτή διαδικτυακή κοινότητα του Radiobubble.gr και του ενημερωτικού εργαλείου της δημοσιογραφίας των πολιτών #rbnews” . Το Hackademy (hackademy.gr)  έρχεται σαν δυναμική προέκταση ενός διαδικτυακού κόμβου που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναδείξει ένα Web Radio αποτελώντας σημείο αναφοράς για το ελληνικό διαδίκτυο, αλλά και ένα επιτυχημένο μοντέλο δημοσιογραφίας των πολιτών, μέσω του hashtag #rbnews στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Τwitter.

«Η ιδέα του Hackademy γεννήθηκε μέσα από το Radiobubble, καθώς άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην κοινότητα διέθεταν την απαραίτητη τεχνογνωσία και κουλτούρα ώστε να μπορέσουμε να μεταδώσουμε τη νέα αυτή μορφή γνώσης, το σύνολο των νέων μορφών επικοινωνίας μέσα από το internet και των new media»,  αναφέρει στο protothema.gr ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος Νew Μedia κ. Πετρος Παπαθανασίου. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία που αφορά στον σχεδιασμό του Hackademy, δεν είναι άλλη από τη διασύνδεση των πολιτών και των επαγγελματιών των ΜΜΕ με την κοινότητα, ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουν στην έρευνα και την αντικειμενική ενημέρωση.

«Ο δημοσιογράφος είναι μαθημένος να βρίσκεται είτε πίσω από ένα γυαλί του μέσω στο οποίο εργάζεται, είτε πίσω από κάποιο κείμενο που υπογράφει. Έρχεται μεν σε επαφή με την κοινωνία για να αντλήσει πληροφορίες, αλλά από τη στιγμή που αντλεί τις πληροφορίες του και τις διαχειρίζεται ανάλογα, εκεί τελειώνει η όποια επικοινωνία. Στο ιντερνετ αυτό δε ισχύει, εδώ έχουμε να κάνουμε με τη διαδραστικότητα. Και interactive σημαίνει να έχεις την κοινωνία δίπλα σου… Δίνεις την πληροφορία, ελέγχεσαι, κρίνεσαι και επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται άμεσα η είδηση που έδωσες», αναφέρει ο Πέτρος Παπαθανασίου και συνεχίζει : «Αν δε λειτουργήσεις με κοινοτική συνείδηση και σνομπάρεις το κοινό σου δε θα πετύχεις ποτέ. Πρέπει να ρίξει κανείς τα μούτρα του και να επικοινωνήσει με εκείνον που του γράφει. Στο ιντερνετ δε ζεις σε μια γυάλα. Κρίνεται και ελέγχεται αυτό που θα ανεβάσεις, και αν αδιαφορήσεις για αυτόν που σε κρίνει και σε ελέγχει, θα φύγει».

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Στόχος των προγραμμάτων είναι η απόκτηση δεξιοτήτων και η εξοικείωση με τα εργαλεία και τα κοινωνικά δίκτυα. Το Ηackademy, απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη μια επαγγελματική εμπειρία αλλά και σε εκείνους που έχουν μια ερασιτεχνική μεν ενασχόληση, ουσιαστική δε. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο κεντρικά προγράμματα:  ΄΄Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα΄΄ και  ΄΄Διαδικτυακό Ραδιόφωνο΄΄, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο χώρο του coLab (www.colab.gr) και στο ραδιοφωνικό σταθμό του radiobubble.

“Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα”: Η κατηγορία αυτή έχει να κάνει με τους δημοσιογράφους  και τους ανθρώπους επικοινωνίας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ιντερνετ και τα νέα μέσα ως εργαλείο για τη δουλειά τους, και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν μια νέα μορφή δημοσιογραφίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας, σε συνδυασμό πάντα με την ίδια την κοινωνία.

΄΄Διαδικτυακό Ραδιόφωνο΄΄: Εδώ αποκτά ο σπουδαστής την ουσιαστική γνώση που χρειάζονται οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, σε συνάρτηση όμως με το υπόλοιπο  internet. Σκοπός είναι το ΄΄πάντρεμα΄΄ της φωνής, με την εικόνα, το κείμενο και την επικοινωνία.

Τα προγράμματα κατάρτισης είναι ταχύρρυθμα, είναι τρίμηνα αλλά πρακτικά διαρκούν τέσσερις μήνες (λόγω εορτών και αργιών). Γίνονται κάθε Σάββατο και είναι 6ωρα. Υπάρχουν και θεματικά σεμινάρια, όπως για παράδειγμα, το πως μπορεί να γίνει ρεπορτάζ μέσω Twitter. «Είναι μια νέα πραγματικότητα η οποία είναι υπό διαμόρφωση, και γιατί όχι να μην αποτελέσει και η Ελλάδα μια περίπτωση χώρας που θα βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα των αλλαγών αυτών που θα συμβούν»,  λέει ο κ. Παπαθανασίου.  Το πρώτο ανοικτό σεμινάριο με θέμα: “Το Τwitter ως το δημοσιογραφικό εργαλείο της νέας εποχής” θα γίνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου. Μία μοντέρνα εγκατάσταση, ειδικά διαμορφωμένη για ομαδική εργασία, σεμινάρια και παρουσιάσεις, στο κέντρο της Αθήνας. Οι διδάσκοντες είναι ρεπόρτερ που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, αλλά και ακαδημαϊκοί, ενώ μαθήματα θα διδάσκουν άνθρωποι με δημοσιογραφική εμπειρία που έχουν εργαστεί στον τεχνικό κλάδο.

 #rbnews: το “εργαλείο ενημέρωσης” της δημοσιογραφίας των πολιτών
Λίγα λόγια για το #rbnews…  Οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο μέσω του twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #rbnews , αποφεύγοντας σχόλια και κρίσεις, φροντίζουν να ενημερώνουν για τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη γη με εγκυρότητα και ταχύτητα. Να επισημάνουμε, πως το news.radiobubble.gr  (#rbnews) δεν έχει κανενός είδους oικονομική “εξάρτηση” ή “διαπλοκή”. Τόσο οι πολίτες που μεταφέρουν ειδήσεις μέσω του twitter, όσο και η ομάδα που τις διαχειρίζεται στο blog, δεν αμείβονται. To news.radiobubble.gr σέβεται τις αρχές της ανωνυμίας και της ψευδωνυμίας, φροντίζει όμως πάντοτε oι ειδήσεις που μεταδίδει να είναι έγκυρες και διασταυρωμένες. Ταυτόχρονα η  κοινότητα Radiobubble, είναι  ο αγωγός της είδησης και το φίλτρο της πληροφορίας, ο σκληρός κριτής της εγκυρότητας και της σοβαρότητάς  της κάθε είδησης,  χωρίς να υπάρχει η ιεραρχική δομή των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης με αρχισυντάκες και διευθυντές, έχοντας,  ωστόσο, υιοθετήσει τις βασικές αρχές του  Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ελλάδος, προσαρμοσμενες στα μέτρα και τις απαιτήσεις του Διαδικτύου.