Αλαφούζος: «Αν δεν βρούμε άμεσα λύσεις, του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα»

Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, αλλά και στο διαζύγιο με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Γιάννης Αλαφούζος.

Αναφορικά με τις κινήσεις της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ο κ. Αλαφούζος είπε:

« Πιστέψαμε σε ένα μοντέλο την εποχή που λεφτά υπήρχαν. Την σημερινή εποχή δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που θα βάζουν χρήματα για πάντα. Ο Παναθηναϊκός δεν παύει να είναι ένα μαζεμένο μαγαζί. Γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε σε λογικά πλαίσια, ενώ εφέτος παίξαμε Ευρώπη και αυτό έφερε έσοδα. Αν δεν βρούμε λύσεις άμεσα, τού χρόνου θα έχουμε πρόβλημα.Μαζέψαμε κάποια χρήματα κάποιοι επιχειρηματίες και απευθυνθήκαμε στον κόσμο. Οι ζημιές ήταν 15 εκατ. ευρώ το 2011, την επόμενη χρονιά έφτασαν στα 22 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το άνοιγμα ήταν 30 εκατ. ευρώ. Δεν έχει βρεθεί λύση. Ο Παναθηναϊκός ακόμη κινδυνεύει. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά γίνονται προσπάθειες. Τα χρέη είναι κυρίως προς τους ποδοσφαιριστές και κατά συνέπεια προς την εφορία. Το μοντέλο της λαϊκής βάσης είναι επιτυχημένο και νομίζω ότι θα επικρατήσει σε όλες τις χώρες. Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η πολυμετοχικότητα. Αν, όμως, βρεθεί ένας επενδυτής που θα μπορέσει να μας βοηθήσει θα είναι ευπρόσδεκτος. Το μεγαλυτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι πως δεν έχει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. Αυτό θα αλλάξει. Θα επιστρέψουμε στη Λεωφόρο που είναι δική μας. Είναι βέβαια παλιό γήπεδο που δεν καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας, επομένως θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέου».

Ο κ. Αλαφούζος τόνισε τα ακόλουθα για τη φυγή του Ζεσουάλδο Φερέιρα:

«Από την αρχή ο κ.Φερέιρα μου είπε πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει μια νέα ομάδα. Κάποιοι παίκτες είχαν μεγάλα συμβόλαια, ενώ ήταν και μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε. Από την αρχή ο στόχος ήταν να φτιάξουμε μια ομάδα ύστερα από 2-3 χρόνια. Δεν γίνονται θαύματα όταν δεν έχεις χρήματα. Είδατε πού φτάσαμε όταν βάλαμε πολλά χρήματα. Ο μόνος τρόπος είναι να φτιάξουμε μια ομάδα πάνω στις ακαδημίες και αυτό θέλει χρόνο. Από τον Παναθηναϊκό λείπουν πολλά. Χρόνος και σχέδιο. Η αλλαγή ήταν βίαιη. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το ποδοσφαιρικό κατεστημένο και δεν πρόκεται να πω παραπάνω αφού μας καλεί ο εισαγγελέας μόνο εμάς και την ΑΕΚ. Είχαμε όμως και ατυχίες στα παιχνίδια. Ο κ. Φερέιρα είχε αντιληφθεί πως δεν μπορούσε να βοηθήσει. Προσπάθησα να τον στηρίξω όπως όφειλα. Θα ήθελα και οι οπαδοί μας να είχαν μεγαλύτερη υπομονή.Οταν κατάλαβε πως το κλίμα δεν μπορούσε να αλλάξει, παραιτήθηκε.Τού πρότεινα να αναλάβει άλλη συμβουλευτική θέση, αλλά αρνήθηκε».

Για τον διάδοχο του Φερέιρα, τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο κ. Αλαφούζος υποστήριξε: «Δεν υπάρχει ιδανικότερος άνθρωπος πέρα από τον Ρότσα. Θα πάμε μαζί μέχρι το καλοκαίρι και θα δούμε τι θα γίνει.Δεν θέλαμε μια λύση από το εξωτερικό».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε:

«Μόνο ηθικός είναι ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός μπορεί να παλέψει τέτοιες καταστάσεις. Με συστηματική αντίδραση και αποκάλυψη και αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει τα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟ δεν είναι μόνος του. Η ΑΕΚ είναι σε αντίστοιχη θέση και σιγά σιγά θα γίνουμε περισσότεροι. Αν αποτύχουμε θα επικρατήσει η Μαφία. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να φτιάξει τη δική του παράγκα. Ο Παναθηναϊκός θέλει να παίζει ισότιμα, ακόμη και την εποχή του Καπετάνιου και της παντοδυναμίας του, έπαιρναν τίτλους και άλλες ομάδες. Συνεργαζόμαστε με έναν σπουδαίο σκάουτερ ο οποίος ξεκινά άμεσα προκειμένου να μας βρει παίκτες για τον Ιανουάριου, γνωρίζοντας πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Δεν πάμε να αγοράσουμε παίκτες αξίας γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Οσον αφορά στον Καραγκούνη, ήταν μια βασική συνισταμένη του Παναθηναϊκού. Οταν ένας παίκτης είναι ακριβός και έχει σχετικά μεγάλες απαιτήσεις, δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Τού είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος να παίξει έξι μήνες με συμβολικό τίμημα και να κλείσει την καριέρα του. Η οιικονομική πραγματικότητα επιβάλλει πολλά πράγματα. Ο Κατσουράνης, βοήθησε τον Παναθηναϊκό και δέχθηκε έναν πολύ λογικό οικονομικά συμβιβασμό. Τον ευχαριστούμε για τη διαλλακτικότητα. Αν ο προπονητής αποφασίσει κάτι δεν γίνεται να μην στηρίξεις την απόφασή του».