DW: Η Μέρκελ, το προσφυγικό, οι εσωτερικές αντιδράσεις και η Ελλάδα

Αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνει η Kαγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο του προσφυγικού.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη της θητείας της ως Καγκελαρίου, έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα: τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της και την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Λαμβάνοντας ως αφορμή τα απογοητευτικά δημοσκοπικά ευρήματα του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, σύμφωνα με τα οποία το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο προσφυγικό, στελέχη του κόμματός της ζητούν όλο και πιο επιτακτικά να τεθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες. Η δυσαρέσκεια διευρύνεται προϊούσης της ημέρας των τοπικών εκλογών σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, όπου θα καταγραφεί πιο συγκεκριμένα το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής της.

«Οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι συνηθισμένοι από την Καγκελάριο να επιλύει προβλήματα σε σύντομο διάστημα», δήλωσε το στέλεχος της K.O. των Χριστιανικών κομμάτων, Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και μόνο από τη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση έλαβε σημαντικές αποφάσεις για να δρομολογήσει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά και να κάνουμε γνωστές τις επιτυχίες μας», συμπλήρωσε.

Πιο σαφή γλώσσα χρησιμοποίησε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής. «Εάν μέχρι την άνοιξη δεν φέρουμε αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πολιτική μας» σημείωσε σχετικά.

Ορόσημο σ΄ αυτή την προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε η Καγκελάριος θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τέσσερις από τις ψηφίδες που αποτελούν την ευρωπαϊκή και διεθνή στρατηγική της στο προσφυγικό: την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, την ολοκλήρωση των Hot Spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, την οριστικοποίηση του πακέτου βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και τη συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μ’ αυτά τα μέτρα η Μέρκελ ευελπιστεί στη μείωση των πιέσεων στα γερμανικά σύνορα. Άρα, σ’ αυτό το πλαίσιο η συνεργασία της Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας και αυτό καταδεικνύει η σημερινή επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ, στην Αθήνα. Ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος προανήγγειλε ενίσχυση της βοήθειας από το Βερολίνο με δύο σκάφη του λιμενικού και 100 υπαλλήλους για να υποστηρίξουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Μια πρώτη επιτυχία πάντως, σημείωσε η Καγκελάριος χθες στο Λονδίνο, όπου η Διάσκεψη Δωρητών συμφώνησε να διατεθούν πάνω από 9 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, από τα οποία τα 2,3 προέρχονται από τη Γερμανία. Η φαινομενική γερμανική γενναιοδωρία, σχολιάζει ο Αντρέας Ρίκε από το Reuters, δεν είναι παρά ένα σοφό μέτρο λιτότητας, όπως εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι επενδύσεις στην Εγγύς Ανατολή είναι πιο συμφέρουσες και πιο αποδοτικές από το συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος που απαιτείται για την υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων στη χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle