Eπανεξαγωγές φαρμάκων για χαμηλότερες τιμές

 

Ένα ατελείωτο φαγοπότι, στο οποίο εμπλέκονται φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί και γιατροί, έχει στηθεί γύρω από τις επανεξαγωγές φαρμάκων.

Οι επανεξαγωγές γίνονται κατά κόρον εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα, σε σχέση με χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

Η διαδικασία είναι νόμιμη, αλλά έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα όπου γίνεται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραδίδει στον εισαγγελέα φάκελο με δεκάδες υποθέσεις παράνομων επανεξαγωγών.

Σε αυτές εμπλέκονται 600 – 700 φαρμακεία, πέντε φαρμακαποθήκες, ένας γιατρός, ο οποίος είχε στήσει εταιρεία εξαγωγών, μέσω Βουλγαρίας, και ένας διευθυντής ΕΣΥ!

Οι υποθέσεις

Στις 8/2/2013 εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα, η οποία είναι θυγατρική βουλγαρικής με κοινό ιδιοκτήτη Έλληνα γιατρό, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στη μητρική στη Βουλγαρία.

αστείτε
το άρθρο

Τα φαρμακεία που προμήθευαν φάρμακα από τις 20/12/2011 έως τις 15/1/2013 είναι 202. Παράλληλα κατασχέθηκαν και σαράντα οκτώ (48) σκευάσματα τα οποία ήταν μισοκατεστραμμένα και έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.

Επίσης, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι φαρμακαποθήκη με έδρα το Περιστέρι από τον Ιανουάριου του 2013 προμηθευόταν φαρμακευτικά σκευάσματα από 240 φαρμακεία και πραγματοποιούσε παράλληλες εξαγωγές.

Από έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στις 5/2/2013 σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων διαπιστώθηκε η εμπλοκή 29 φαρμακείων σε αγοραπωλησίες φαρμάκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε έλεγχο στις 4/4/2011, φαρμακαποθήκη στον νομό Μεσσηνίας διενεργούσε εξαγωγές από φάρμακα που προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων, καθώς και από δεκαπέντε (15) φαρμακεία της Πελοποννήσου και όμορων νομών.

Τα συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν φάρμακα στην επιχείρηση εκδίδοντας δελτία αποστολής χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια, ως όφειλαν. Η επιχείρηση τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτριά τους.

Σε έλεγχο στις 27/6/2011 σε φαρμακείο στην Πελοπόννησο διαπιστώθηκε ότι εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε φαρμακευτικά είδη διενεργούσε ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι διαμεσολαβεί στις εξαγωγές στη Γερμανία με άλλα 40 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Από πληροφορίες που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των φαρμακείων είναι εικονικές ως προς την εταιρεία η οποία δεν εξέδιδε τιμολόγια.

Φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα από τις 18/6/2010 έως και τις 16/6/2011 είχε εξαγάγει 930 τεμάχια συγκεκριμένου φαρμάκου αξίας 721.665,47 ευρώ από δεκαέξι παρτίδες, αν και είχε προμηθευτεί μόνο δύο τεμάχια.

Ο καθηγητής

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 1η/9/2011 στο ιατρείο καθηγητή οφθαλμολογίας και διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψυγείο εντός του ιατρείου του 39 κουτιά συγκεκριμένου φαρμάκου, από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι έξι περιπτώσεις έφεραν τον ίδιο μοναδικό αριθμό σκευάσματος, δηλαδή είχαν εκτελεστεί οι συνταγές, είχαν επιβαρυνθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να χορηγηθούν στους ασθενείς.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους, ο συγκεκριμένος καθηγητής οφθαλμολογίας προμήθευε τον ιδιοκτήτη φαρμακείου στο κέντρο της Αθήνας (προηγούμενη περίπτωση) με φάρμακα χωρίς παραστατικά που του τα έδινε στην είσοδο πολυκατοικίας σε κούτες με παγοκύστες. Για κάθε σκεύασμα έπαιρνε 350 ευρώ.

Φαρμακείο στην Πελοπόννησο διαπιστώθηκε ότι είχε συναλλαγές με οκτώ φαρμακεία από την Κέρκυρα όπου αγόραζε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από εξαγώγιμα φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια πωλούσε κυρίως σε φαρμακαποθήκες της Αθήνας.

Στη συνέχεια τα φάρμακα εξάγονταν στη Γερμανία χωρίς να υπάρχουν παραστατικά αγορών. Επιπλέον επτά από αυτά είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές στην Κύπρο εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.815.330 ευρώ, για τα οποία δεν είχαν δηλωθεί οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τους.

Η… Κέρκυρα

Στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία της Κέρκυρας, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 26/7/2012, εμπλέκονται και εμπορικοί αντιπρόσωποι μεσολάβησης πώλησης φαρμάκων από τους οποίους κατασχέθηκαν 36 σκευάσματα για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά αγοράς, ενώ έξι από αυτά ήταν χωρίς ταινίες γνησιότητας.

Σε έλεγχο στις 29/5/2012 σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι αυτό εξήγαγε φάρμακα στη Γερμανία αξίας 150.977,51 ευρώ, ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, δεν τηρούσε βιβλία και δεν εξέδιδε θεωρημένα παραστατικά.

Κατασχέθηκαν 1.180 κουτιά φαρμάκων από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας και βρίσκονταν στα ράφια του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Επιπλέον διακίνησε 1.350.000 κουτιά αναβολικών σκευασμάτων αξίας 2.263.237 ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά πωλήσεων.

Στις 16/2/2012 σε φαρμακείο στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στον Νομό Κορινθίας βρέθηκαν 440 σκευάσματα με επανακολλημένες ταινίες γνησιότητας και 70 σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας. Τα φάρμακα βρέθηκαν σε ψυγείο που βρισκόταν στην επιχείρηση, καθώς και σε κουτιά υποδημάτων που ήταν τοποθετημένα στα ράφια διπλανής επιχείρησης.

Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Στις 23/1/2012 σε φαρμακείο κατασχέθηκαν 140 σκευάσματα φαρμάκων από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας και τα οποία ήταν τοποθετημένα σε τραπέζι στον εσωτερικό χώρο του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ.

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε σχετικά με την υπόθεση:

“Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί, τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα.

Ο φάκελος θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά, κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορά σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές.

Είναι προφανές ότι οι παραβάτες δεν συμπαρασύρουν το κύρος του φαρμακευτικού επαγγέλματος διότι η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών κάνουν έντιμα τη δουλειά τους και συνεισφέρουν στον χώρο της υγείας.

Τα ονόματα των φαρμακοποιών που εμπλέκονται στις ανωτέρω υποθέσεις με επιστολή μου στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου -του ζήτησα να κοινοποιηθούν και στους άλλους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας- θα τα επιδείξω στους συλλόγους όποτε μου ζητηθούν.

Τέλος, σήμερα τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν και στον εισαγγελέα”.