Ernst & Young: Αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση στην ευρωζώνη

Αν και το 2012 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων για την Ευρωζώνη, καθώς σημαντικά ποσά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, σε ένα περιβάλλον πιστωτικής συρρίκνωσης, εντεινόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ernst & Young που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο Eurozone Spring Forecast (EEF), η οποία προβλέπει σταδιακή επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διαγραφή μέρους του Ελληνικού δημοσίου χρέους και τη συμφωνία για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, και υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ένα πειστικό τείχος προστασίας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία, η EEF προβλέπει για το 2012 μια οριακή μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0.5%, με εννέα από τις δέκα επτά οικονομίες των κρατών-μελών να συρρικνώνονται. Ωστόσο, η EEF αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα επιτύχει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 1% κατά το 2013 που θα φθάσει το 2% ετησίως κατά το 2015-16.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το EEF σημειώνει, ότι μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης. Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή. Ακόμη και μετά τη διαγραφή χρέους της τάξεως του 53,5%, η σχέση χρέους / ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί και κατά το τρέχον έτος.

Είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της «κόπωσης λόγω λιτότητας», δηλαδή του ενδεχόμενου η Ελλάδα να χάσει την πολιτική βούληση να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων. Νέες εκλογές αναμένονται για τον Απρίλιο ή το Μάιο, ενώ τα νέα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη συναντήσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και πολλοί βουλευτές καταψήφισαν το πρόγραμμα.

Εξάλλου, η Ernst & Young εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί πιθανότατα περισσότερο αυτό το χρόνο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή μειώνουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.

Το ΑΕΠ των 17 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% το 2012, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για συρρίκνωση 0,1%, επισημαίνει ο αναλυτής της Ernst & Young, Mark Otty.

Οι χώρες από την Ελλάδα μέχρι και την Ολλανδία, εφαρμόζουν προγράμματα με αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις δαπανών ώστε να περικόψουν τα ελλείμματα εν τω μέσω της κρίσης κρατικού χρέους στην περιοχή, που διανύει ήδη τον τρίτο της χρόνο.

Οι περικοπές συνολικά θα μειώσουν το ΑΕΠ της ευρωζώνης περισσότερο από 1% τόσο το 2012 όσο και το 2013, εκτιμά η Ernst & Young.

«Το εάν αυτό είναι ζημιά που προκλήθηκε ή αναπόφευκτη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη, είναι η πηγή μιας τέτοιας μακροοικονομικής και πολιτικής διαφωνίας», επισημαίνει ο Otty, managing partner για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική.

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρείες στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να βρουν ρευστότητα αυτό το έτος. Τα κράτη θα πρέπει να επαναχρηματοδοτήσουν χρέη 1,1 τρισ. ευρώ το 2012 ενώ οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν 1,4 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young.