Financial Times: Το ΔΝΤ απειλεί την Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις

 

Σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ έκρινε ως εξαιρετικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα ξηλώσει τους Έλληνες διοικητές στο ΤΑΙΠΕΔ και θα τους αντικαταστήσει με ξένους.

Ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας, σύμφωνα με το Euro2day:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαίτησε από την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να επιταχύνει τις λήψεις αποφάσεων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιλογή αγοραστών για την αγορά της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου, μετά την κατάθεση των υψηλότερων αρχικών προσφορών από δύο ρωσικές εταιρίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε τους ιθύνοντες αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ χθες «για να απαιτήσει με το μαστίγιο δράση», επειδή υπάρχουν φόβοι ότι κινδυνεύει ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται μόνο για το φυσικό αέριο αλλά για όλη την φετινή ροή των συμφωνιών… Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις πωλήσεις» σχολίασε ο αξιωματούχος.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου: την επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ που ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου και τον ΟΠΑΠ, τον κρατικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι διεθνείς επενδυτές πιέζουν για ταχεία πρόοδο στις πωλήσεις το 2013, μετά τα υποτονικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς. Το ΤΑΙΠΕΔ άντλησε μόνο 200 εκατ. ευρώ από δύο πωλήσεις, σε σχέση με στόχο 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι διαδικασίες έμειναν στάσιμες επί 4 μήνες λόγω της διεξαγωγής δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ΔΝΤ δήλωσε στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων «μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά απογοητευτικά». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τους σημερινούς διοικητές του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους εμπειρογνώμονες, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

«Ομάδες ελληνικών συμφερόντων»

«Μια πρόσφατη ρύθμιση στον νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, έχουν αναθερμάνει τους φόβους μήπως ελληνικές ομάδες συμφερόντων καταφέρουν να επηρεάσουν την διαδικασία πωλήσεων εις βάρος των ξένων επενδυτών.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν κατεβάσει κάθετα τους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεων εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και των φόβων, που συνεχίζουν να υπάρχουν, για “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα αθροιστικά έσοδα ως το 2014 έχουν μειωθεί από τα 15 στα 6 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να επιλέξει αγοραστές αυτόν τον μήνα και για τις δύο επιχειρήσεις φυσικού αερίου, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω «πολιτικών προβλημάτων», όταν η Κομισιόν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν φόβους ότι θα υπονομευθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αν αγοράσει ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου την κρατική επιχείρηση, όπως σχολίασε ανώνυμα κυβερνητικός αξιωματούχος».

Η Gazprom, που προμήθευσε σχεδόν τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας πέρυσι, πρόσφερε 900 εκατ. ευρώ για την ΔΕΠΑ μόνο. Η Sintez, ιδιωτική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσφερε 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες –μέγεθος υπερδιπλάσιο από την προσφορά της Socar του Αζερμπαϊτζάν και δύο ελληνικών επιχειρήσεων.

Αποχώρησε και το Κατάρ από το Ελληνικό

«Όμως το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και από τις πέντε επιχειρήσεις να καταθέσουν τελικές προσφορές, δημιουργώντας φόβους για νέα καθυστέρηση.

Το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πισωγύρισμα, όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε real estate του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισ. ευρώ για την ανάπλαση της εντυπωσιακής παραλιακής τοποθεσίας του παλαιού διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η Qatari Diar θεωρείτο «φαβορί» στον διαγωνισμό για το έργο έχοντας προεπιλεγεί από πέρσι, μαζί με την Elbit Cochin Island του Ισραήλ, την London and Regional Properties της Βρετανίας και την ελληνική Lamda Development. Οι πλειοδότες αναμένεται να καταθέσουν τα business plans για την ανάπτυξη της τοποθεσίας, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, εντός έξι μηνών».