G20: Πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη

Στη λήψη πακέτου μέτρων τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω απ ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρεται το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του G20.

Τα μέτρα αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» η οποία έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση.

Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, επικαλούμενος έλλειψη ύπνου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τους ηγέτες των δυτικών χωρών. «Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους της ρωσικής τηλεόρασης.

Πάντως, επέμεινε στις θέσεις του για τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο οικονομικός αποκλεισμός της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο αποτελεί «μεγάλο λάθος», αλλά «όχι μοιραίο».

Στην τελική του τοποθέτηση, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, είπε ότι είχε μία «πολύ ειλικρινή και εύρωστη συνομιλία» με τον Πούτιν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο και ότι υποθέτει πως αρκετοί ηγέτες είχαν παρόμοιες συνομιλίες με τον Πούτιν στην G20. «Έχω ορισμένες διαφορές με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό» τόνισε ο Άμποτ. «Δεν συμφωνώ, στην πραγματικότητα καταδικάζω πλήρως, αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία. Απαιτώ να συνεργαστεί πλήρως η Ρωσία με την έρευνα για την κατάρριψη της (πτήσης) ΜΗ17» τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ονπάμα είπε ότι η Μόσχα θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, εάν ο ρώσος πρόεδρος συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που έχουν ως στόχο να τελειώσει η διαμάχη στην Ουκρανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει πως προκύπτει ένα νέο μέτωπο Ψυχρού Πολέμου, αλλά τόνισε ότι ήταν «σθεναρός» ως προς τα σχόλιά του στον ρώσο ηγέτη. Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι είπε ευθέως στον Πούτιν «να φύγει από την Ουκρανία».