Handelsblatt: Ευρωπαίος πολιτικός της χρονιάς ο Σαμαράς

«Πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η οποία στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα στις προσωπικότητες της χρονιάς που τελειώνει. Το άρθρο για τον κ. Σαμαρά, με τίτλο «Ο Ακλόνητος», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος περιγράφει την πορεία του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζει σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά και την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρει».

«Η απόφαση να εκλέξουμε τον Αντώνη Σαμαρά “Πολιτικό της χρονιάς” δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Το 2012 ήταν η χρονιά του», αναφέρει ο κ. Γκένσερ και σημειώνει ότι «δεν τον οδήγησε στην πρωθυπουργία μια ευθεία πορεία, αλλά μάλλον μία πορεία με στροφές». Ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός αναφέρεται στο ξεκίνημα της πολιτικής καριέρας του κ. Σαμαρά και στις σπουδές του στις ΗΠΑ, για να καταλήξει: «Γνωρίζει τον κόσμο και ο κόσμος τώρα γνωρίζει εκείνον». Εξηγεί δε, ότι ο ίδιος γνώρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους. «Προς το τέλος της θητείας μου τον γνώρισα ως συνάδελφο και τον εκτίμησα», σημειώνει ο κ. Γκένσερ. «Μου τον εμπιστεύθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας παλιός και δοκιμασμένος φίλος κι εγώ τον υποδέχθηκα στον κύκλο των συναδέλφων μου με ανοιχτές αγκάλες και, λόγω των συστάσεων του παλιού μου φίλου, τον υποδέχθηκα ακόμη με μεγάλη περιέργεια και καλή διάθεση», συνεχίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και διευκρινίζει ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν είχαν αρνητική επίπτωση στις φιλικές του σχέσεις με κανέναν από τους συμμετέχοντες. «Στο τέλος υπήρξε και υπάρχει ο σεβασμός και η εκτίμηση για το σημαντικό έργο ζωής του Έλληνα πολιτικού», υπογραμμίζει.

Ο κ. Γκένσερ περιγράφει την αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την νέα Δημοκρατία, την ίδρυση του κόμματός του και την επιστροφή του, αλλά και τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, επισημαίνει ο γράφων, «φάνηκε πολύ γρήγορα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για την εκλογή στη θέση του πρωθυπουργού» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ένα αξίωμα, το οποίο ήταν σαφές ότι θα απαιτούσε από τον κάτοχό του το απόλυτο – ικανότητα επιβολής, αυτοπεποίθηση και προ πάντων ανάληψη ευθύνης. Σε αυτές λοιπόν τις ώρες ευθύνης, από τον πολιτικό, ο οποίος κατά το παρελθόν κατέκρινε την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων λιτότητας, έγινε ο πολιτικός ο οποίος αναγνώρισε τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση. Ακόμη περισσότερο, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος όχι μόνο το αναγνώρισε, αλλά δέχθηκε και να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Μια πρόκληση, η οποία απαιτούσε να μιλήσει για τις παραλείψεις τις δικές του, αλλά και της Ελλάδας κατά το παρελθόν, ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Η σαφήνεια αυτής της θέσης του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτή τη θέση, αποτέλεσαν τη βάση για την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και μάλιστα σε διαστάσεις που πριν από λίγα χρόνια ουδείς θεωρούσε δυνατό (να επιτευχθεί)». Σύμφωνα με τον κ. Γκένσερ, «ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε τι σημαίνει για μια χώρα, να βρίσκεται στην κορυφή μια προσωπικότητα, η οποία – σε μια κατάσταση σχεδόν χωρίς προοπτική – αντιλαμβάνεται τον σωστό δρόμο και τον ακολουθεί, ενάντια σε όλα τα εμπόδια».

Το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων αναφέρει για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «αντιστάθηκε να δείξει με το δάχτυλό του τους άλλους», αλλά, αντιθέτως, «έθεσε το δάχτυλό του στις πληγές της λανθασμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος», γεγονός, που, όπως τονίζει, του εξασφάλισε «τον σεβασμό του λαού της χώρας του προς το πρόσωπό του, του λαού, ο οποίος ακολουθεί τώρα μαζί του τον πέτρινο δρόμο μιας νέας αρχής». Ο κ. Γκένσερ αναφέρεται ακόμη στο σεβασμό που κέρδισε ο κ. Σαμαράς και από τους Ευρωπαίους εταίρους του, «με το θάρρος και την πειθώ του». Εδώ, συνεχίζει, βρίσκεται και η βάση για την αξιοπιστία την οποία απολαμβάνει παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Λόγω των συχνά δραστικών μέτρων, με τα οποία η Ελλάδα ακολούθησε τον δρόμο της αλλαγής, οι φωνές της υπεροψίας και της ελιτιστικής αλαζονείας, τις οποίες μπορούσε να ακούσει κανείς ακόμη και σε εμάς στη Γερμανία, έγιναν πιο σιγανές ή σώπασαν τελείως».

Κλείνοντας το άρθρο του, ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει τι σημαίνουν οι ήττες, αλλά και ότι οι ήττες δίνουν την ευκαιρία για νέα αρχή. «Θα γνωρίζει δε, ότι η ανάκαμψη της χώρας θα περιλαμβάνει ακόμη βαριές δοκιμασίες για τους πολίτες της κοιτίδας της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα για την προσωπικότητα που βρίσκεται στην κορυφή της κυβέρνησης. Όποιος τον έχει γνωρίσει, είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει» υπογραμμίζει.


«Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα»

Αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες – “ανασχηματισμός” και “πρόωρες εκλογές”- να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. ‘Αρα για το καλό της χώρας πρωτίστως…»

Υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα τότε δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Όπως έχω πει πολλές φορές ως τώρα, δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ’ όσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει από δω και μπρος πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας – μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα – και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα “συμφωνηθέντα”, δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας», επισημαίνει.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του “μίνι” φορολογικού που ήδη συζητείται στη Βουλή και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

«Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά. Φυσικά, τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός… Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν τον ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φορο-συλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό» υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η εκτίναξη των δημοσκοπικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Γνωρίζω καλά πως μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση της ελπίδας και της προοπτικής για τη χώρα, θα υποχωρήσουν και οι ακρότητες και τα άκρα. Γι’ αυτό και όσοι εκπροσωπούν τις ακρότητες και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στην απελπισία του κόσμου κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη σταθεροποίηση. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο στην απελπισία. Ήδη όμως χάνουν έδαφος. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πλέον όλο και περισσότερο ότι κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τη μοίρα του τόπου».

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός τονίζει ότι σήμερα δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του, καθώς όπως λέει «θα δημιουργούσε -σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο- προεκλογικό κλίμα, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπτει τη διακυβέρνηση του τόπου».