Mήνυση κατά παντός υπευθύνου αστυνομικού κατέθεσε στην Εισαγγελία η Σόφη Παπαδόγιαννη

Κατά αστυνομικών στρέφεται το μέλος της Λαϊκής Ενότητας Σόφη Παπαδόγιαννη που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μήνυση κατά παντός υπευθύνου αστυνομικού, για την επίθεση που όπως ισχυρίζεται δέχτηκε από άνδρες των ΜΑΤ την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το ασφαλιστικό στην πλατεία Συντάγματος.

Στην μήνυσή της, η κ. Παπαδόγιαννη τονίζει ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με την επιβαρυντική περίσταση και ζητεί να διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων και των επικεφαλής τους, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Παράλληλα, η μηνύτρια κατηγορεί τους φυσικούς και πολιτικούς προϊσταμένους για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις που ενεργούσαν στην πλατεία Συντάγματος με προφανή σκοπό την διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους δεν δίστασαν να ρίψουν ασφυξιογόνα βλήματα, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος και μάλιστα με ρίψη βολών στο ύψος των κεφαλιών των διαδηλωτών. Οι ρίψεις έγιναν με άμεσο δόλο τουλάχιστον πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ενδεχόμενο δόλο ανθρωποκτονίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Παπαδόγιαννη στη μήνυση και προσθέτει πως «εάν δεν είχα στρέψει το πρόσωπο μου προς αντίθετη κατεύθυνση η βολή θα με έβρισκε στο πρόσωπο ή σε άλλο μαλακό σημείο του κεφαλιού, γεγονός που θα μπορούσε να μου προκαλέσει θανατηφόρα ή σε κάθε περίπτωση βαρεία σωματική βλάβη».

Εξερχόμενη του εισαγγελικού γραφείου, η κ. Παπαδόγιαννη δήλωσε:

«Κατέθεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον τραυματισμό μου στο κεφάλι από βλήμα δακρυγόνου στη διαδήλωση της Κυριακής στο Σύνταγμα. Υπεύθυνοι γι’ αυτόν τον τραυματισμό, ο οποίος θα μπορούσε να είχε αποβεί και μοιραίος για τη ζωή μου δεν είναι μόνο τα ΜΑΤ που μας επιτέθηκαν με μία απερίγραπτη βιαιότητα στο μπλοκ της ΛΑΕ και σε άλλους διαδηλωτές με τυφλά χτυπήματα δολοφονικά, ρίχνοντας δακρυγόνα όχι στα πόδια αλλά στο κεφάλι.

Υπεύθυνοι είναι επίσης η ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίοι έδωσαν τις εντολές πάση θυσία να διαλυθεί η συγκέντρωση που εξελισσόταν μπροστά στη Βουλή, αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες ακραίων πρακτικών βίας και καταστολής που ασκήθηκαν σε βάρος μίας ειρηνικής διαδήλωσης.

Υπό την έννοια αυτή η μήνυση που κατέθεσα είναι και μία πράξη αντίδρασης στην επιλογή της Κυβέρνησης να εκκενώσει βιαίως το Σύνταγμα για να μην σταλεί από εκεί που είναι και ένας χώρος-σύμβολο της αντιμνημονιακής πάλης του λαού μας, να μην σταλεί και να μην εξαπλωθεί το μήνυμα αντίστασης στα μνημονιακά μέτρα, αλλά και να επιδείξει η Κυβέρνηση πυγμή και αποφασιστικότητα στους δανειστές ότι θα περάσει όλα τα μέτρα, όλες τις δεσμεύσεις που έχει πάρει απέναντι τους, ακόμα κι αν είναι να σπάει τα κεφάλια αυτών που αντιστέκονται.

Ένα είναι βέβαιο, ότι με τρομοκρατία, με χημικά, με ΜΑΤ, με βία καμία Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει διασωθεί. Ούτε αυτή η Κυβέρνηση των μνημονίων Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του τόνισε:

«Έχει καταλυθεί κυριολεκτικά κάθε έννοια και κάθε ίχνος Δημοκρατίας. Απατώνται αν πιστεύουν στην Κυβέρνηση ότι μπορούν με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της ΛΑΕ και διαδηλωτών να διασώσουν τα μνημόνια. Δεν θα διασωθούν τα μνημόνια, θα σαρωθούν από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Την Κυριακή το βράδυ ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος, όλοι εκεί για μια μεγάλη ολονυχτία».