Nέα διοιηκητικά συμβούλια στα Πανεπιστήμια

Με τα οικονομικά τους στο «παρά πέντε» βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τυπικά οι διορισμοί των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων τους, χωρίς την έγκριση των οποίων, δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Από τις 31 Ιανουαρίου όσα Ιδρύματα δεν έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς δεν μπορούν να κάνουν καμία δαπάνη. Το αποτέλεσμα; Ολοι οι αρμόδιοι …έτρεχαν την προηγούμενη εβδομάδα για την καθυστερημένη «νομιμοποίηση» των διοικητικών συμβουλίων τους.
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σύγκλητος πήρε την περασμένη εβδομάδα απόφαση ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα άμεσα θα κλείσει το πανεπιστήμιο για μια εβδομάδα.
Τα ΔΣ ωστόσο τελικά επικυρώθηκαν με την δημοσίευση τους στο ΦΕΚ, οπότε η τυπική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας τελείωσε και τώρα τα Ιδρύματα θα πρέπει να συγκαλέσουν άμεσα τα νέα Συμβούλια τους για να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς τους και να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά με τον νέο Νόμο.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «Αθηνά»

Σε κινητοποιήσεις θα κατέβουν σύντομα οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιδρώντας στην συγχώνευση των ξένων φιλολογιών του σε ένα τμήμα, με το σχεδιασμό της «Αθηνάς».
Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. ανακοίνωσε «τη θέλησή του να απορριφθεί το σχέδιο “Αθηνά” επιμένοντας στη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των υπό συγχώνευση Τμημάτων».
Για το σκοπό αυτό αποφάσισε «να διοργανώσει μια σειρά από κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, προκειμένου να ενημερωθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα και η ευρύτερη ελληνική κοινωνία για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει πιθανή εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” στη Φιλοσοφική Σχολή».
Η γενική συνέλευση της Σχολής συνήλθε την περασμένη Παρασκευή και μετά από εκτενή συζήτηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «εκφράζει τον εντονότατο προβληματισμό της για την ποιότητα του σχεδίου “Αθηνά” στο σύνολό του και την απόλυτη αντίθεσή της στην πρόταση του σχεδίου αυτού για τη Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.».
Συγκεκριμένα αντιτίθεται:
α) Στη συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας
και β) Στη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών σε ένα Τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών, 2. Σλαβικών σπουδών.
«Αυτή η αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του, είναι προδήλως πρόχειρη, δεν συνοδεύεται καν από στοιχειώδη αιτιολόγηση, αντιστρατεύεται κοινώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα και καταστρατηγεί κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζεται, «είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η συρρίκνωση δεν πληροί τα κριτήρια των συγχωνεύσεων που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, δεν ανταποκρίνεται στους προβαλλόμενους στόχους του σχεδίου “Αθηνά”, δεν αναμένεται να επιτύχει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ακυρώνει την επιστημονική αριστεία που έχουν επιτύχει τα υπό συγχώνευση Τμήματα, η οποία έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς».
Η συνένωση «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλοιώνει την επιστημονική φυσιογνωμία της και βάλλει κατά του κύρους της», διαπιστώνει η γενική συνέλευση, καθώς «σε έναν κόσμο που απαιτεί τη γνώση σε βάθος ενός επιστημονικού αντικειμένου, είναι δυσοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ενός Τμήματος με το προβληματικό γνωστικό αντικείμενο των “Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας”».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, να απολέσει τον ευρύ και επιστημονικό – ερευνητικό χαρακτήρα της και τελικά να υπαχθεί στην αποκλειστική ευθύνη των Ινστιτούτων των ξένων χωρών. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος η υποβάθμιση των σπουδών αυτών να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες».
Αντίστοιχο ψήφισμα εξέδωσαν και οι πρόεδροι και αναπληρωτές Πρόεδροι των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που «εκφράζουν την έκπληξή τους για την απρόσμενη αναδιάταξη των Τμημάτων που εκπροσωπούν χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τα Τμήματα και με τα αρμόδια όργανα του ΑΠΘ, όπως ορίζει ο Ν. 4009».

Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας «υποβαθμίζονται σε απλές “κατευθύνσεις” ενός τεράστιου, υβριδικού Τμήματος με αδόκιμη (επιστημονικά) ονομασία. Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτής της πρότασης θέτει υπό αμφισβήτηση βασικά θέματα αρχής και δημιουργεί σοβαρότατα διοικητικά και ακαδημαϊκά προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι θίγεται έτσι το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, αλλά και η αυτονομία των προγραμμάτων σπουδών κάθε τμήματος.