Πολυκομματική βουλή ανέδειξαν οι εκλογές στην Κύπρο με το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, να εξασφαλίζει για πρώτη φορά εκπροσώπηση

Πολυκομματική βουλή ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, με το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, να εξασφαλίζει για πρώτη φορά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Πηγή: Σοκ στις εκλογές στην Κύπρο: Μπαίνει στη βουλή το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/268189/sok-stis-ekloges-stin-kypro-mpainei-sti-voyli-adelfo-komma-tis-hrysis-aygis#ixzz49SDy6lO3

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ κατάφερε να κερδίσει δύο έδρες, μπαίνοντας στη Βουλή με το οριακό 3,7% -πλέον ισχύει πλαφόν του 3,6%, αντί του 1,8%, που ίσχυε πριν.

Το αποτέλεσμα δείχνει βαριά ήττα του διπολισμού (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ), ο οποίος σημείωσε πτώση 11%. Μεγαλύτερη απώλεια καταγράφει το ΑΚΕΛ με 7%.

Στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποχή, η οποία άγγιξε το 32,63%, με 1 στους 3 πολίτες να μην προσέρχεται στις κάλπες.

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει σε αποψινή δήλωση του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο φέρνει στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, “θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν”, διαβεβαιώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Με γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης συγχαίρει όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τονίζει ότι ” η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή”.

Τέλος , σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.