Queer Theatre Awards 2015

Απονομή βραβείων με χιούμορ, γέλιο, συγκίνηση, αφιερώσεις!
Χθες το βράδυ σε ένα κατάμεστο Θέατρο Βικτώρια πραγματοποιήθηκε η απονομή των τέταρτων Gay Theatre Awards, που από φέτος μετονομάζονται σε Queer Theatre Awards και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του Athens Pride, ως μέρος των εκδηλώσεων για το Pride Week. Δεν έπεφτε καρφίτσα στο εσωτερικό του θεάτρου, και οι δυο παρουσιαστές -Αντώνης Γκρίτσης και Χάρης Αττώνης-, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Κομνηνού και με τα έξυπνα κείμενα του Μανώλη Βαμβούνη, συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της απονομής, που περιλάμβανε αστείες και συγκινητικές στιγμές.

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης απέσπασαν «Τα Πικρά Δάκρυα Της Πέτρα Φον Καντ». Το βραβείο παρέλαβε η σκηνοθέτιδα Άντζελα Μπρούσκου συνοδευόμενη από μέλη του cast της παράστασης.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε στον Δημήτρη Μαυρίκιο για το «Ξαφνικά Πέρυσι Το Καλοκαίρι». Μπορεί να μην παρευρέθηκε για να παραλάβει το βραβείο, αλλά στο ευχαριστήριο κείμενο που έστειλε αναφέρεται τόσο στις μικρές αλλά σημαντικότατες λεπτομέρειες που είχαν αλλαχθεί στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου κάνοντας τον Tennessee Williams να αποκηρύξει την ταινία, όσο και στο μέρος του κοινού και των κριτικών που δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τη σημασία της ορθής προσέγγισης στο όραμα του συγγραφέα.
Το Βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Κειμένου απονεμήθηκε στον Αύγουστο Κορτώ για την παράσταση «Κατερίνα». Εμφανώς συγκινημένος και γλυκύτατος ο ίδιος, παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας τους συντελεστές της παράστασης και κλείνοντας αναφέρθηκε στο γεγονός πως όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα.

Το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Κωνσταντίνος Φαλελάκης για την παράσταση «Η Ζάλη Των Ζώων Πριν Τη Σφαγή». Στον πιο μακρύ σε διάρκεια λόγο της βραδιάς αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν ταυτόχρονα στον κόσμο, ευχάριστα και δυσάρεστα, στους γονείς του και έκλεισε με την αφιέρωση του βραβείου στον Μηνά Χατζησάββα.

Το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Παρθενόπη Μπουζούρη για «Μικρές Ιστορίες Φόνων». Η ίδια δήλωσε πως δε νιώθει άνετα να μιλάει στο κοινό, οπότε προτίμησε να μιλήσει με τα λόγια κάποιου άλλου, διαβάζοντας ένα μικρό αλλά εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο «Γράμμα Στους Ηθοποιούς. Υπέρ Λουί ντε Φυνές» του Valère Novarina.

Το Βραβείο Καλύτερης Trans Ερμηνείας απέσπασε ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης για το «The Rocky Horror Show». Δεν βρισκόταν χθες εκεί για να παραλάβει το βραβείο, αλλά στο γράμμα που έστειλε και διαβάστηκε αναφέρθηκε στο τζάκι (που δεν έχει) για να τοποθετήσει το βραβείο όσο και που αλλού θα το έβαζε αν μπορούσε…
Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής πήγε στον Μάνο Αντωνιάδη για την παράσταση «Μικρές Ιστορίες Φόνων».
Το Βραβείο Σκηνογραφίας και Κουστουμιών απονεμήθηκε στους Βασίλη Μαντζούκη, Γιάννη Μπρούζο και Μιχάλη Πανάδη για την παράσταση «Σταγόνες Πάνω Σε Καυτές Πέτρες».

Το Ειδικό Βραβείο Athens Pride πήγε στην παράσταση «Priscilla – Η Βασίλισσα Της Ερήμου». Ο Φώτης Σεργουλόπουλος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους όλου του θιάσου και της παραγωγής. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως νιώθει χαρούμενος που έζησε από μέσα μια mainstream gay παράσταση και τη σημασία του ότι πήγαιναν οικογένειες με παιδιά που απολάμβαναν την παράσταση. Αστειεύθηκε με το γεγονός πως οι μεγαλύτερες κυρίες λάτρεψαν την παράσταση, ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους διαφυλικούς φίλους που είχε δίπλα του στη ζωή του και το αφιέρωσε στους «μόνους άνδρες με αρχ…. που ήθελαν να βάλουν φούστα και την έβαλαν»!

Το Βραβείο Κοινού Περιοδικού Antivirus (με ανοιχτή ψηφοφορία το τελευταίο μήνα) πήγε στην παράσταση «Fit». Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Κομνηνός με τους τέσσερις ηθοποιούς Στ. Ζακολίκο, Ζ. Σεβαστιανού, Π. Ροκίδη, Στ. Ψαρουδάκη.

Ο Πωλ Ζαχαριάδης ερμήνευσε το τραγούδι «Το Αγόρι Της Διπλανής Πόρτας» από την παράσταση «Μικρές Ιστορίες Φόνων» σε μουσική Μάνου Αντωνιάδη και στίχους Παναγιώτη Μπρατάκου.

Τα βραβεία, τους φακέλους και τα δώρα έφερνε στη σκηνή η drag performer Φιλοθέη! Η οποία είχε και το δικό της lipsync highlight αποσπώντας θερμότατο χειροκρότημα!

Ο ένας από τους δυο παρουσιαστές της βραδυάς Χάρης Αττώνης ρίχνει κάτι απλό… πάνω του την ώρα της παρουσίασης του βραβείου καλύτερων κουστουμιών!

Αλλά και ο Αντώνης Γκρίτσης ήταν πάντα ετοιμόλογος και αστείος.

Τα τέσσερα μέλη της κριτικής επιτροπής: Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (Antivirus, Athens Pride), Ηρώ Μητρούτσικου (Θεατρολόγος), Μενέλας Σιαφάκας (σκηνοθέτης, gitv.gr), Μανώλης Βαμβούνης (θεατρικός συντάκτης, gkoultoura.gr, Antivirus).

Συντελεστές Απονομής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός
Παρουσιάζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Χάρης Αττώνης
Κείμενα: Μανώλης Βαμβούνης
Music Act: Γιάννης Καραούλης και Πωλ Ζαχαριάδης (Μικρές Ιστορίες Φόνων)
Drag Show: Φιλοθέη
Οργάνωση Παραγωγής: Μενέλας Σιαφάκας, Μανώλης Βαμβούνης, Χαρης Τζώρτζης
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Φάσσας
Σχεδιασμός website: Ars Digitalis – arsdigitalis.co.uk
Γραφιστική επιμέλεια-ταυτότητα: Madeleine Θεοφιλοπούλου
Τα βραβεία φιλοτεχνήθηκαν από τον εικαστικό Μορφέα Παπουτσάκη
Κριτική Επιτροπή: Μανώλης Βαμβούνης (θεατρικός συντάκτης, gkoultoura.gr, Antivirus), Μενέλας Σιαφάκας (σκηνοθέτης, gitv.gr), Ηρώ Μητρούτσικου (Θεατρολόγος), Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (Antivirus, Athens Pride)