Reuters: Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος εξετάζει η ευρωζώνη

Παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος (που λήγει στο τέλος του έτους) κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, εξετάζει η ευρωζώνη σύμφωνα με έγγραφο, αναφέρει το Reuters.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν, αλλά και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει όλα αυτά να τελειώσουν εντός του Ιανουαρίου, προτείνεται εξάμηνη επέκταση για να καλυφθούν και τυχόν καθυστερήσεις από πολιτικές εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η επέκταση του μνημονίου κρίνεται απαραίτητη, καθώς συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα, ώστε να καταβληθεί η δόση των 1,8 δισ. ευρώ και να εξασφαλιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Από την άποψη αυτή» προστίθεται «μια παράταση ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 φαίνεται η κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια της τρόικας (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου».

Το έγγραφο, που σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της ΕΕ και διέρρευσε στο Reuters, αναμένεται να αποτελέσει βάση για τις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.

Έλληνας αξιωματούχος σχολίασε στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτημα παράτασης.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, μια τεχνική παράταση, αναφέρει το πρακτορείο, θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη που κατέγραψαν από τα ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες με βάση το πρόγραμμα SMP, καθώς και την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ προς τη χώρα.

«Σε αυτό το σενάριο, το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει άμεσα μια προληπτική πιστωτική γραμμή τύπου ECCL, από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και θα έχουν εκταμιευτεί τα κεφάλαια, παρέχοντας στην Ελλάδα χρηματοοικονομικό μαξιλάρι, εάν χρειαστεί», σημειώνει το έγγραφο.

Η πιστωτική γραμμή ECCL θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα μπορούσε να ανανεωθεί δυο ακόμη φορές, για περίοδο έξι μηνών τη φορά. Θα απαρτίζεται από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μόνο κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2015 και την πιθανότητα νέας επέκτασης έως το α’ τρίμηνο του 2016, για να ευθυγραμμιστεί με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Ενώ μια μικρότερη επιμήκυνση ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών εργασιών, ιδίως στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επιμήκυνση ίσως έχει δυσκολίες να ‘περάσει’ ως απλή τεχνική παράταση», αναφέρει το κείμενο.

Ως εκ τούτου, η προτιμώμενη πορεία δράσης είναι, όταν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν έως τα τέλη του 2014 συμφωνία για τεχνική επέκταση της πιστωτικής γραμμής του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων», σημειώνεται.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ και το ρόλο του, το έγγραφο σημειώνει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ωστόσο, τονίζει, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.